Han är chefen med noll sjukskrivningar i leden
Han leder 58 anställda och fabriksgolvet sjuder av aktivitet dygnet runt alla dagar i veckan. Men trots hög produktionstakt på tillverkningsföretaget SWEP, har chefen Magnus Lundgren inga sjukskrivningar hos sig. – Jag agerar direkt jag märker att någon inte mår bra, säger Magnus om sin lika självklara som ovanliga styrfilosofi.
Publicerad: 2022-09-29
En gång i tiden stod han själv på golvet och tack vare insikterna därifrån, tar han hand om medarbetarna med igenkänning och hjärta. Några anställda eller ”operatörer” som Magnus säger, är kvar från tiden han själv stod vid maskinerna, vilket skapar en extra tillitsfull stämning i teamet.
Men likt alla chefer i Sverige, har Magnus emellanåt medarbetare som mår dåligt och symptomen känns igen: sömnproblem, stress eller handled och rygg som värker. Ibland leder det till upprepad sjukfrånvaro hos medarbetaren, en varningsflagg för Magnus som får honom att ingripa direkt. Det gynnar varken medarbetaren eller företaget om han skulle ”stoppa huvudet i sanden”, menar han. Tvärtom skulle det troligtvis leda till långtidssjukskrivningar, något han knappt varit med om under sina åtta år som chef. Och hans ingripandemodell kräver inte mycket, enligt honom själv.
– När någon är hemma och är sjuk brukar jag ringa fråga hur han eller hon mår. Jag vill visa att jag bryr mig. Men jag kan också luta mig mot ett bra internt system här på företaget som gör att vi tidigt fångar upp den som mår dåligt, säger Magnus och förklarar:
– Jag och HR ses en gång i månaden för att titta om någon varit sjuk lite för ofta för att allt ska var som det ska. Då tar jag ett samtal med personen och ser till att han eller hon får komma till vår företagshälsovård. Ofta föreslår företagshälsovården någon form av åtgärd och varken jag eller företaget har någonsin sagt nej till det.
Det kan visserligen kan kosta en slant men att det alltid är värt det, tycker Magnus. Dessutom får han bidrag från Försäkringskassan när han tar hjälp av företagshälsovården, vilket underlättar.
Hur ser du på din roll och möjlighet att hantera dåligt mående hos en anställd?
– Jag tycker självklart att det är jobbigt när någon mår dåligt, särskilt om det finns en tyngre problematik. Jag vill kunna hjälpa. Men jag inser också att jag varken kan eller ska ta hand om allt själv. Som chef måste jag inse mina begränsningar och ta hjälp av experterna runtomkring mig. Företagshälsovården och HR är ett stort stöd och tillsammans tar vi ett helhetsansvar för medarbetaren.
TEXT Mona Boholm
MOTVERKA OHÄLSA – SÖK BIDRAG
Så fungerar Försäkringskassans bidrag arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd, APRS:
• APRS är ett bidrag som arbetsgivare kan få för att förebygga sjukfrånvaro eller underlätta för sjukskrivna medarbetare att återgå i arbete.
• Bidraget kan användas för att anlita en extern anordnare av arbetsplatsinriktat stöd, exempelvis företagshälsovård. Anordnaren ska vara godkänd av Försäkringskassan.
• Arbetsgivare kan få max 10 000 kronor per anställd och som mest 200 000 kronor sammanlagt på ett år. Arbetsgivaren står för andra halvan av insatsens kostnad.
• Det är enkelt att ansöka digitalt på forsakringskassan.se/rehabiliteringsstod.
Foto: Johan Nilsson/ TT
Publicerad: 2022-09-29
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.