Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

10 000 – klubben

Inom idrottens och musikens värld har man genom forskning kommit fram till att alla som tillhör världseliten har tränat minst 10 000 timmar, oftast det dubbla. Självklart måste det finnas vissa förutsättningar och en miljö där tävlingar och goda förebilder skapar nödvändig motivation. Men – träning och åter träning ger färdighet.

Publicerad: 2010-11-02

När blir man världsmästare i arbetslivet? Hur många träningstimmar går det åt? Räknas varje arbetsdag som ett träningspass?

Förmodligen går det inte att fritt översätta 10 000 träningstimmar i löpning eller pianospel till arbetsplatsen. Det skulle i så fall med enkel matematik innebära att man når toppen inom sitt yrke redan efter fem-sex år bara genom att gå till jobbet. Arbete ger erfarenhetskunskap men förmodligen motsvarar en arbetsdag kanske inte ens en träningstimme

Skulle man inom arbetslivet enbart räkna kompetensutveckling som träningspass så behöver varje medarbetare behöva tillbringa 250 arbetsveckor på utbildningsbänken under sitt yrkesliv. Motsvarande ungefär 6 – 8 arbetsveckor per år genom hela yrkeslivet.

Inom de flesta yrken blir också yrkeskunskaper snabbt gamla. Man talar ibland om halveringstider även för kunskaper. Hälften av den kunskap du hade för ett, två eller fem år sedan för att utföra ditt yrke är idag värdelös. Halveringstiden inom mobiltelefoni är förmodligen lägre än två år eller mindre, medan en konditor kanske inte ens har någon alls.

Så om vi nu adderar erfarenhetslärande, kompetensutveckling och utbildning samt beräknar halveringstiden, bör du förmodligen kunna nå världseliten inom ditt yrke någonstans mellan 55 och 65 års ålder.

Inte undra på att man runt om i Europa vill höja pensionsåldern kraftigt, för det vore väl korkat att skicka alla dessa elitspelare till PRO:s farmarklubb.

Korridorsnack.

Publicerad: 2010-11-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!