Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Krönika

AI-chef säkrar livspusslet

KRÖNIKA När du ändå är hemma kan du väl passa på att köra dammsugaren en sväng på lunchen och hämta tidigare på förskolan. Om livets arbetsuppgifter blir en del av distansarbetet ökar stressen. Men hur lätt är det för chefen att prioritera?

Text : Jenny Forsling

Publicerad: 2023-03-23

Jenny Forsling, frilansskribent och projektledare inom ideella sektorn. Foto: Privat

Arbetspsykologen Ståle Einarsen brukar tala om det psykiska obehag som ligger inbyggt i arbetslivet genom att någon annan bestämmer över dig och din tid.

Ibland händer det att arbetstagare tycker att det är så obehagligt att bli arbetsledda att de uppfattar det som mobbning, trots att det som inträffat ligger inom ramen för arbetsgivarens helt legitima rätt att leda och fördela arbetet. Ja, det kan vara jobbigt att behöva sälja sin tid till en arbetsgivare och göra avkall på sina egna prioriteringar. Jag tänker på en kompis till mig som arbetar inom äldrevården och går på sexveckors schema. Hon jobbar helger och kvällar och vet inte när hon kan boka in sociala aktiviteter förrän schemat släpps för nästa period. En ganska ofri tillvaro.

Men samtidigt är det inte alltid så himla lätt med valfrihet heller. Schemalösningar med stor valfrihet har visat sig leda till att anställda “tokjobbar” för att kunna vara långlediga eller för att få ihop krävande familjepussel. Med sjukskrivningar som följd.

Lite samma sak är det med möjligheten att jobba hemma som många tjänstemän har fått efter pandemin. Visst är det härligt att kunna jobba på, ostörd av kollegor, att ha mysbyxor och svara på mejl från soffan. Enligt vissa studier ger det hög produktivitet också. Men det finns fällor.

När du ändå är hemma kan du väl ringa folktandvården om sonens tandställning, lägga in en tvättmaskin, ta emot en leverans och köra dammsugaren en sväng på lunchen? Restiden du sparar in genom att inte åka till jobbet kan användas till att hämta tidigare på förskolan, skjutsa din gamla mamma till vårdcentralen, eller veckohandla åt mormor.

Plötsligt blir det väldigt stressigt.

Valfriheten handlar om att välja mellan en diffus insättning på hälsokontot genom en riktig lunchpaus eller någon av tusen och en viktiga bitar i ett allt mera ambitiöst livspussel.

Men vad är lösningen då? Arbetsmiljölagen har den vackra idén att när en anställd blir för stressad ska en vis och välvillig chef hjälpa till med prioriteringar. Det är dock inte alltid så lätt.

Många chefer har inte överblick över sina anställdas arbetsuppgifter. För vi dessutom in livets arbetsuppgifter, som blandar sig i när vi får större möjlighet att styra var och när vi jobbar, är det helt kört.

Jag tror att vi i framtiden kommer att ha en egen personlig AI-chef som kommer att leda och fördela allt arbete i livet åt oss. Vi matar in våra värderingar, till exempel “familjen är viktigast”, “plikten framför allt” eller “jag vill göra karriär” och så kommer vår personliga AI-chef att tala om vad vi ska prioritera. AI:n kan också inhämta relevanta vitalparametrar och slå i bromsen när vi kör så hårt att hälsan blir lidande.

I väntan på att den här tekniken blir klar tror jag att det är viktigt att vi ser värdet av friheten men samtidigt också de svårigheter och komplexa beslut som nya situationer medför.

Text : jenny forsling

Foto: Privat

Publicerad: 2023-03-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!