Algoritmer för ledarskap
Är en dator som arbetsleder och ger återkoppling, en genial effektivisering? Nja, till dels möjligtvis. Det finns många risker med ett sådant upplägg, fyrkantighet är en. Men visst är det en kittlande tanke, att hitta den optimala algoritmen för ledarskap.
Publicerad: 2021-09-21
I den växande e-handeln blir så kallat algoritmiskt ledarskap allt vanligare. Detta innebär att datoralgoritmer bearbetar information, fattar beslut och sedan arbetsleder, fördelar arbetsuppgifter och ger återkoppling. De anställda meddelas via en mobilapp.
Hur är det att jobba så? Forskare på Karolinska Institutet ska nu undersöka hur detta påverkar arbetsmiljön. Bidrar det till ökad stress och gör att man känner sig övervakad?
Jag tror att det är så.
Men visst är det en kittlande tanke, att hitta den optimala algoritmen för ledarskap. Om så-gör så, enligt ett logiskt schema. Tyvärr är det sällan så enkelt. För vi har alla olika behov, både som ledare och följare. Den kloka ledaren är lyhörd både för sina egna och andras. Svårt? Absolut, pandemi eller inte. Det visar sig också på våra arbetsplatser där det, trots hyllmeter av ledarskapsböcker och alla goda råd av managementkonsulter, alltför ofta finns arbetsmiljöproblem på grund av dåliga chefer. Kanske är det just för att vi fokuserat så mycket på vad som gör en chef bra och inte på vad som gör att ledarskapet inte fungerar. Det senaste decenniet har det dock kommit mer forskning om så kallat destruktivt ledarskap, som nyanserar bilden. I en ny antologi lyfter forskaren Anders Ragnar Örtenblad orsaker till dåligt ledarskap. ”Dåliga ledare är farligare än kemikalier. Men mot ledare finns inget andningsskydd”, säger han.
Och då är kemikalier ändå ett farligt kapitel visar Jonas Fogelqvists genomgång i det senaste numret av Du&jobbet. Visst har det skett förbättringar, lösningsmedel beskriver forskarna som en framgångssaga, men i övrigt har det blivit tystare om farliga ämnen. Vilket på inget sätt betyder att de försvunnit. Asbests har åter blivit aktuellt i och med renoveringsivern och tvisten om gränsvärden för kvartsdamm fortsätter.
Till sist. Det här är mitt allra första nummer som chefredaktör för Du&jobbet. Jag ser fram emot att ha mycket kontakt med dig som läser. Vad tycker du är angelägna frågor och vad vill du veta mer om? Hör av dig!
Publicerad: 2021-09-21
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.