Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Alla dessa husägare i Foppatofflor

Jag har fått äran att skriva i denna fina tidning. Vem är då jag? Kille på 45 år, gift och har tre underbara barn, de är i tonåren så det är lite annat än att vara småbarnsförälder.

Publicerad: 2010-06-07

Min arbetsgivare är Höganäs kommun i Skåne och där arbetar jag som anläggningsarbetare. Där är jag också huvudskyddsombud för Kommunals medlemmar. Så arbetsmiljöfrågor är en stor och viktig del i mitt arbete. När jag fick förfrågan om att bli regionalt skyddsombud för Kommunal Skåne så tog jag detta ärofyllda uppdrag direkt.

En märklig sak som jag upptäckt, det är att se alla dessa husägare som likt apor klättrar i fruktträd med sågen i högsta hugg, eller ännu värre motorsågen på tomgång, och ett par Foppatofflor på sig. Stegar som är tiotal meter höga och svajar som den värsta kroggästen på väg hem.

Där står de med målarspannen i munnen och penseln i bakfickan. Sen är olyckan framme, ”jo du förstår jag skulle bara”. Vem har hittat på dessa ord, ”skulle bara”. Sen ligger de där i bästa fall lite blåslagna, i värsta fall så är de sjukskrivna ganska lång tid.

Människan är ett märkligt djur med inbyggda reflexer och märkligt beteende. Här nere i Skåne blåser det 360 dagar om året, de andra fem är det storm. Tyvärr är där många tak som blåser sönder varje år, när det blåser och regnar som värst – då kommer inte regnet uppifrån det kommer vågrätt.

Husägarna står då och tittar ut på detta skådespel, frun frågar mannen om han kan gå ut med hunden, ”du é go du! ud i ditta väret, nä du”. Plötsligt håller uterumstaket på att blåsa sönder.  Nu går det bra att gå ut, gubben hoppar i Foppatofflorna och hammaren i högsta hugg. Ett paket spik i fickorna för att inte blåsa omkull, upp med stegen och försöka fästa papptaket. Pappen dansar rundor med gubben, likt Fred Astaire tar han en svängom på taket.

Detta märkliga beteende bara för att fästa lite papp på ett tak. Det är farligt nog att vara på ett tak när solen skiner.

Stressa inte iväg och gör något som ni eller er familj får ångra i långa tider. Gör inte som alla andra ”skulle bara”.

Däremot får ni använda Foppatofflorna för att gå ut i hängmattan, och där knäcka en kall pilsner eller ett glas rött vin. Ladda en ljudbok helst med Martin Timell som uppläsare. Dröm er bort bland stegar och Foppatofflor, för just den kombinationen är bara en dröm.

Vid laptopen Kenneth ”Wålle” Wåhlander

Publicerad: 2010-06-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!