Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Allah Akbar!

God onsdagsmorgon på Er alla så här i början av Ramadan! Ja, för ni vet väl att vi är inne i första veckan av den muslimska fastemånaden Ramadan? Numera uppmärksammar och rapporterar våra media ganska mycket från denna begivenhet. Så har inte alltid varit fallet utan för 5-10 år sedan tegs högtiden ihjäl fastän den berör många som bor i Sverige.
Den arabiska frasen Allahu Akbar betyder ungefär ”Gud är större” eller ”Gud är den störste” alltså att människan ska underkasta sig Allah (Gud). Just detta uttryck används ofta inom islam.

Publicerad: 2009-08-25

Kom med mig på en tur till Muslimskt Bönerum som ligger på en central plats här på vårt akutsjukhus! Självklart har vi även en sjukhuskyrka med ett lika centralt placerat meditationsrum. Faktum är att de båda rummen ligger nästan sida vid sida i samma korridor. Vad skiljer dem åt? Inga människor finns avbildade i det muslimska bönerummet medan meditationsrummet är dekorerat med väggmålningar där även människor finns med. Inredningsstilen kan närmast karakteriseras som ljus skandinavisk medan inredningen i det muslimska bönerummet går i orientalisk stil. Dessutom finns det ett tvättrum precis utanför, så att man kan tvätta sig innan bön.

Tillsynen av det muslimska bönerummet har vi på sjukhusbiblioteket åtagit oss. Precis som en gammaldags bönhusföreståndare i min norrländska hemby känner jag mig när jag varje vecka tittar till bönerummet. Jag eldar inte med björkved i några kaminer förstås, men kontrollerar så att rummet är prydligt, att det behagligt dämpade ljuset i de två lampetterna fungerar, att de guldförgyllda tavlorna med arabisk text inte sitter snett på de cremefärgade väggarna, ordnar Koraner, böneböcker och annat småplock i den lilla bokhyllan samt ser till så att de orientaliska mattorna är rena från damm. Kastar en avslutande blick på den svarta pilen på golvet, den som visar riktningen mot Mecka.och konstaterar att allt är i sin ordning. Klart för bön! Fem gånger per dygn ber en rättrogen muslim – vid soluppgången, mitt på dagen, mitt på eftermiddagen, vid solnedgången och på kvällen. Just under Ramadan-månaden används bönerummet oftare än annars.

Det muslimska bönerummet i sin nuvarande form kom till för fyra år sedan på personal och patienters begäran. Eftersom det här i Västra Götalandsregionen bor mer än 150 olika nationaliteter och omkring 1, 5 miljoner människor, så är det sannolikt att några av dem kommer till sjukhuset förr eller senare. Antingen som patienter, anhöriga eller besökare medan andra redan är anställda och arbetar i vården. Ett muslimskt bönerum på sjukhuset är av nöden kan man nog säga.

Vad är ett civiliserat samhälle? Ett mått på det kan vara hur man behandlar svaga grupper som sjuka, handikappade, barn och gamla. Att få tänka och tycka som man vill liksom att kunna rösta och demonstrera om man nu känner för det. Rätten – och möjligheten – att kunna utöva sin religion kan också vara ett kriterium.

Och nej, jag är inte muslim själv, bara en vanlig norrländska, invandrare i södra Sverige, som ilar till svenskt morgonkaffe och kanelbullar med arbetskamraterna. Ha en bra dag!

Ing-Britt Persson

Publicerad: 2009-08-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!