Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Allhelgonatankar

Den grekiske filosofen Epikuros skrev: ”Där döden finns, finns inte vi och där vi finns, finns inte döden. Därför är döden ingenting för oss.”

Publicerad: 2009-11-02

Det finns en avgrund som skiljer döden och livet. Vi vet ingenting om vad som väntar och lyckligtvis lever vi oftast omedvetna om vad som komma skall. Annars skulle vi paralyseras. Men så här års vänder vi våra tankar till vårt gemensamma öde, till det som bortom ursprung, status eller förtjänst förenar oss alla; death, the big equaliser. Vi besöker våra gravar, vi tänder ett ljus i höstmörkret och ägnar en tanke åt vår förgänglighet.

Epikuros livsbejakande sentens skrevs i en kontext där döden var allnärvarande. Vardagslivet var präglat av hotande krig, sjukdom och dödens ofrånkomlighet. Liemannen förtryckte och man ville befrias från honom. Idag är det definitivt inte så. Döden har blivit en abstrakt företeelse, något som inträffar på TV och på sjukhus men som knappast berör mig. Vi lever som om oändlighet vore ett alternativ, som om livet bestod av ett evigt här och nu. Jag frestas också emellanåt av dessa tankar men när jag stannar upp och riktigt tänker efter inser jag att det vore en mardröm. Vem vill pensionsspara för evigt utan att någonsin skörda frukterna?

Från Antikens värld kommer en annan berättelse. Det sägs att varje gång en romersk segerherre red in i Rom för att hyllas av folket viskade en slav i hans öra: ”Kom ihåg att du är dödlig!” Hur skulle våra liv se ut om vi lite oftare betänkte vår dödlighet? Kommer någon att ångra sig vid sin dödsbädd över att inte ha tillbringat mer tid på jobbet?

Publicerad: 2009-11-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!