Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Använd din nyfikenhet!

Alla människor har drivkrafter som får dem att göra det de gör. Min största är nyfikenheten. Som ung innebar det att jag provade många fritidsaktiviteter, som vuxen olika arbeten. Min nyfikenhet har fått mig att upptäcka nya saker, lära mig nya områden och göra nya bekantskaper och vänner. Jag älskar att lära mig nytt och känna att jag utvecklas, både som människa och yrkesmässigt. Utan nyfikenheten hade mitt liv varit oändligt mycket fattigare – så mycket jag hade avstått från av rädsla för att misslyckas. Därför är mitt motto här i livet: Använd din nyfikenhet!

Publicerad: 2009-09-21

Inte minst i mötet med människor är nyfikenheten en viktig ingrediens. Jag kan aldrig förstå en annan människa fullt ut, för vi har så olika referensramar att tolka våra upplevelser utifrån. Det tar tid att lära känna någon, och utan nyfikenheten är det nästan omöjligt. Våga mötas, visa att du är intresserad och våga ställ frågor när du inte förstår hur andra tänker!

Jag brinner för goda samtal mellan människor, för där göms en möjlighet till utveckling. För dig, för mig och för ett större sammanhang runt oss. Det goda samtalet är för mig ett möte mellan människor där prestige, rädslor, missunnsamhet och maktspel stiger åt sidan. När vi som möts ser att vi har något att lära av varandra och vill varandra gott i mötet, kan vi skapa utveckling. Ju fler sådana möten en arbetsgrupp har desto mer utvecklas verksamheten.

De goda samtalen går som en röd tråd i mitt liv. Jag ser till att ha goda vänner, både i och utanför företagandet. Yrkesmässigt sker mötena i min roll som grupputvecklare och processledare, kurator och utredare. Jag är också grundare och samordnare för ett webbforum, då internet öppnar upp möjligheten till samtal med människor jag aldrig annars skulle ha träffat. På arbetslivet.se är det arbetslivsfrågorna som står i centrum, och dit är du varmt välkommen om du också är nyfiken av dig. 🙂

Det finns mycket jag skulle kunna dela med mig av här i bloggen, och jag ska plocka ut några godsaker från mitt fält. Jag hoppas att du vill göra mig sällskap på den resan. Imorgon blir det några tankar om hållbart arbetsliv.

Maria Kullberg
KullbergUtveckling
arbetslivet.se

maria@arbetslivet.se

Publicerad: 2009-09-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!