Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Är det bara på helgen som du mår bra?

– I helgen var jag på må-bra-dag, sa väninnan till mig.
Intressant tänkte jag som är fascinerad av hur vi nuförtiden tydligen måste avsätta tid på helgen för att må bra. Har vi inte tid eller möjlighet att må bra till vardags?
Är måndag till fredag en enda lång transportsträcka till lördag och söndag då hela livet ska levas? Då har nånting gått snett på riktigt.

Publicerad: 2011-09-12

Som en 40-plussare och kvinna i mina bästa år tycker jag att jag äntligen har insett hur mycket det är jag inte vet. Men en sak har jag lärt mig – att må bra och ha hälsan är det viktigaste i livet. Pengar, yttre framgång och karriär – väger ganska lätt om du inte mår bra.
För att jag ska må bra är det viktigt att ha mycket tid med min familj, att min tillvaro är fylld av musik – och att jag får ägna mig åt ett meningsfullt och stimulerande arbete tillsammans med goda kamrater.

Jobbet är en stor del av din hälsa. Den uppgift du har valt att ägna dig åt sätter ramarna för det liv du lever. Dina arbetskamrater är viktiga – du tillbringar kanske mer tid med dem än med din egen familj. Alla borde få gå med lätta steg till sitt arbete.

Alla borde ha rätt att få känna sig som en elefant på jobbet och inte som en myra. Där man känner sig viktig och delaktig. Där man blir sedd.
Ingen borde få ha ett arbete där man blir utfryst – eller känner sig rädd. Ingen borde få ha ett jobb där man inte har tid att äta eller ens gå på toa. Men vi vet att många mår dåligt på jobbet.

Ingen skulle behöva ha ett arbete där man riskerar sin hälsa. Ingen borde få behöva jobba där den fysiska eller den psykosociala miljön utgör en fara för den som bara försöker göra sitt jobb. Men vi vet att verkligheten inte stämmer överens med önskedrömmen.

På Arbets- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro, arbetar vi för att alla ska få må bra på jobbet. Friska, motiverade och kompetenta medarbetare presterar bättre. Hur har du det på ditt arbete?

Publicerad: 2011-09-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!