Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Är det dags att börja tänka på beach 2010?

Vem jobbar inte på sina extrakilo? Och vem har inte hört talas om Atkins-, GI- eller stenåldersmetoden. Eller kanske lite mer drastiska åtgärder som ”extrem makeover” som går ut på att skära bort något som inte passar in. Jag kan inte hjälpa att se liknelsen med att många företagsledningar har anammat den senare metoden. Att ta fram kniven och skära bort lite i organisationen. Inte för att ”extrem makeover” är ett alternativ för mig, men konceptet känns igen.

Publicerad: 2010-04-19

När företaget inte längre kan rationalisera genom tekniska lösningar blir nästa steg att plocka bort personer. En ”osthyvels” modell är ett vanligt sätt att skära i organisationen. Till exempel att alla enheter måste rationalisera sitt arbete med exempelvis tio procent. I slimmade organisationer kan det finnas en risk att endast de mest effektiva personerna platsar. Det är svårt för dem med mindre erfarenhet att komma in eller att vara kvar. Många upplever brist på tid, energi och engagemang.

Det tycks som om företagsledningen använder sig av en stenhårddiet där extrakilona är ett minne blott. Personalsnålheten medför att minimera kostnader på kortsikt istället för att ha ett hälsosamt perspektiv på personalförsörjningen. När personal som slutar inte ersätts måste det framgå vem som ska utföra arbetet istället. En ökad arbetsbelastning kan bli en ohållbar situation. Att ständigt känna sig otillräcklig och att jobbet blir halvgjort påverkar negativt på hela företaget. Effekten blir att organisationen blir oerhört sårbar om slimningen går för långt. Fler företag bör använda sig av mer hälsosammare och nyttigare alternativ till den ”extrema makeovern” för att få en långsiktig utveckling i organisationen.

Och det enda som skiljer den slimmade organisationen från andra bantningsmetoder är att företag sällan lägger på sig lite under semestern. Det som läggs på är några extra arbetsuppgifter. Mina extrakilo kommer nog försvinna med de extra arbetsuppgifterna.

Publicerad: 2010-04-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!