Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Är du redo för beach 2010?

De flesta som försöker hålla vikten tänker bara på vad de äter, inte på vad de dricker. Men starköl, vin och sprit innehåller faktiskt en hel del kalorier. En stor stark innehåller till exempel 186 kalorier, lika många som det finns i en tårtbit eller i 12 sockerbitar.

Publicerad: 2010-05-04

Dessutom gör alkohol att du äter mer, du äter mer ohälsosamt och du kanske bör avstå från att träna nästa dag. Efter en blöt kväll är kroppen upptagen med att förbränna alkohol. Och tro inte att du kan påverka förbränningen genom att träna hårt eller basta, det är levern och inte du som bestämmer, takten går  inte att påskynda. Det är en skröna att du kan svettas ut alkoholen. Det är bara att vänta tills levern är färdig med sitt arbete. Ta det lugnt alltså, träningen har inte samma effekt som i vanliga fall och du orkar heller inte som du brukar.

Mina bästa tips till dig som inte vill stå i vassen i sommar:
1. Bestäm dig i förväg för hur mycket du ska dricka när du går ut.
2. Drick varannan vatten.
3. Drick inte alkohol efter tolv.

Sju kilo på sju veckor. Så mycket gick DN Ekonomis reporter Jonas Leijonhufvud ner sedan Kom i form-projektet började. Det var DN Söndag som följde honom i en resa mot ett hälsosammare liv – han skulle lära sig äta och träna rätt. Och han skulle lära sig dricka smartare, det var min uppgift. Nu tränar han inför sitt livs största utmaning: Stockholm Marathon den 5 juni.

Visste du förresten att hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet? Enligt Mats Rosander-Liew på Sjösäkerhetsrådet är det klassiska en ensam man – medelålders eller äldre – som fiskar i en insjö, med alkohol i kroppen. När han ställer sig upp, tappar han balansen och hamnar i vattnet, utan flytväst. Att ta sig upp i en roddbåt när det är kallt i vattnet är inte lätt. Men Mats Rosander-Liew är också oroad över en annan situation: Unga förare som kör påverkade i mycket snabba båtar vid och i anslutning till skärgårdskrogar. De dricker både innan och medan de kör.

Från 1 juni kan den som har över 0,2 promille alkohol i blodet dömas för sjöfylleri, enligt ett beslut i riksdagen. För grovt sjöfylleri kan den dömas som har över 1,0 promille alkohol i blodet. Det förslag som har klubbats gäller bara större och snabbare båtar. Men båtar och alkohol hör inte ihop oavsett storlek, tycker jag.

Publicerad: 2010-05-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!