Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Är du ”rejtad”?

Med hjälp av Internet kan du idag läsa omdömen, synpunkter och andras erfarenheter (rating) om det mesta som bjuds ut på nätet. Ska du t.ex. välja ett hotell i Thailand, kan du på hotellportalerna läsa lista upp och ned om tidigare gästers vistelse och vilka upplevelser de har haft. Detsamma gäller flyg-, tåg- och båtbolag.

Publicerad: 2010-11-04

Vill du veta hur ett enskilt företag sköter sig, kan du med några enkla knapptryck skapa dig en egen bild innan du gör affärer med dem.

Steget är inte så långt till att var och en av oss snart också är personligen ”rejtade” eller är vi kanske redan där? Facebook, StayFriends, Linkedin m. fl. är bara första steget in i värderingsvärlden.

Inom en överskådlig framtid blir ett CV helt överflödigt. Allt som är relevant för en anställning kan hämtas på lämplig sajt. Om du inte redan är registrerad där, kommer du att betraktas som skum. Du behöver inte ens vara intresserad av att byta jobb, då rekryteraren söker upp och analyserar dig och därefter tar första kontakten.

Arbetsförmedlingen och bemanningsföretag arbetar redan på det viset med jobbsökande. Nu är det bara att samköra med Facebook och StayFriends.
Utvikningsflicka får en ny innebörd och framför allt en ny dimension. Nu skall inte bara skalet nagelfaras utan också hela innehållet.

DNA- spiralerna är definierade och kroppens alla proteiner är snart kartlagda. Med denna information på personnivå blir friskhetsintyg överflödiga. Läkare och ”Friskis o Svettis” rejtar oss direkt på nätet.

Vill vi bli rejtade i framtiden, och i så fall av vem? Gamla kompisar, lärare, föräldrar, grannar, föreningskamrater, chefer, vem som helst?

Publicerad: 2010-11-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!