Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Arbete till lågpris

Hur ska de papperslösa skyddas från hänsynslösa villkor? Och hur ska lönenivåer och arbetsmiljöregler upprätthållas när fattiga människor vill jobba till varje pris?

Publicerad: 2011-10-14

På stranden i Riva del Sol där fackets sommarparadis ligger vandrar försäljarna av handdukar, solglasögon, pappersdrakar, klänningar och korgar. Det är hett i sanden och tungt att gå.
Jag som fått Journalistförbundets rekreationsstipendium slöar i parasollets skugga och tackar nej 40 gånger per dag till anbuden.

”Livet är svårt, men jag har min strategi och min vilja att förbättra det”, förklarar den mörke man som säljer halsbanden och sjunger på franska när han går runt.

Den vackra anläggning jag besöker är bevis på att facket nått en bra bit när de gäller villkoren i norr. Men hur inkludera de många som står utanför? Det känns något ironiskt att få global huvudvärk i solstolen.

Såvida vi inte vill ha en polisstat kan vi räkna med att papperslösa fortsätter komma till Sverige i jakt på en bättre framtid. Krisen i Sydeuropa gör att vi dessutom kan räkna med fler.

De utnyttjas grovt, visar den genomgång som Jonas Fogelqvist gjort i det nya numret av Du&jobbet. Ingen skyddsutrustning, löner så låga som 20 kronor i timmen, krav på sexuella tjänster osv. Facken famlar, Arbetsmiljöverket saknar aktiviteter för att nå dem, papperslösa är utan juridiskt skydd.

•Skyddsombuden fyller hundra år 2012. Du&jobbet firar dem genom att för fjärde året arrangera tävlingen Stora skyddsombudspriset. Känner du någon som gör mycket för arbetsmiljön? Mejla mig eller anmäl dig här.

•Läs även om vår undersökning som visar att hälsan är bäst på lönsamma företag, om vad avgående LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin anser om det goda arbetslivet, hur din röst håller längre och hur jobb hemma hos äldre kan underlättas.

Välkommen till Du&jobbet!

Publicerad: 2011-10-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!