Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Arbetsgivarna har fel

Karriärsajten Monster mäter varje år vilka egenskaper som är populärast hos landets arbetsgivare. Eller i alla fall vilka egenskaper som oftast nämns i platsannonser.

Publicerad: 2010-03-24

”Strukturerad” har legat i topp två år i rad.

Vilket feltänk!

Struktur är inte en personlig egenskap – det är något som skapas för en given situation.

Även om du själv har en god struktur, är det praktiskt taget omöjligt att upprätthålla den om du ska samarbeta med personer som jobbar i kaos. Det är bättre att bygga upp en struktur för den grupp ni redan har, än att hoppas på att en nykomling ska föra in ordning i en rörig grupp.

Tricket är att upptäcka vad det är som stjäl er koncentration, och bestämma hur du ska fånga upp det så att ni slipper hålla allting i huvudet.

Att få till en bra struktur är förlösande för kreativiteten och arbetsglädjen. När hjärnan inte är full av stressande påminnelser om allt som måste göras, får man fler – och bättre – idéer automatiskt.

Ska ni ha fredagsfika idag? Skriv ut de här tre stegen och diskutera om de skulle hjälpa er:

3 steg för bättre struktur i arbetsgruppen:
1) Så fort ni kommer på något som behöver göras – skriv ner det på en lapp. Lura inte er själva att tro att ni ska komma ihåg det. Och vänta inte tills du sitter vid datorn! Ha block liggande lite överallt så att det alltid går att fånga idéerna när de kommer.

2) Samla alla lappar på ett och samma ställe, gärna i en korg i mötesrummet. Om ni inte har en fast mötesplats, sätt upp en plastficka på väggen vid kaffeapparaten.

3) Ställ er vid korgen och bläddra igenom lapparna minst en gång i veckan. Bestäm vad ni ska göra med varje idé. Verkar den fortfarande bra? Bestäm då vad som är det allra första steget att ta för att förverkliga idén. Annars; släng lappen.

Tack för att du har läst bloggen den här veckan. Nu lämnar jag stafettpinnen vidare till nästa skribent.

Trevlig helg!

Publicerad: 2010-03-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!