Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Arbetsglädje och motivation – ord och inga floskler?

Någon har sagt ”Hitta ett jobb du gillar så behöver du inte arbeta i hela ditt liv”. Viktigast på arbetsplatsen är väl ändå arbetsglädje, trivsel och motivation? Vad styr det? Alltså, vad är det som gör att vi tycker det är roligt att gå till jobbet? Eller när är det roligt att gå till jobbet? Ställer man den frågan till människor får man förstås flera olika svar. Att ta sig an en utmaning i lagom dos, att skratta med kollegor, en nöjd kund, en tacksam patient, en chef som ger en uppskattande klapp på axeln, att ingå i ett sammanhang. Olika svar men med en likartad bakgrund om man tänker efter (ska prata mer om det imorgon)!

Publicerad: 2009-06-01

Positiv input, feedback, tydlig återkoppling på det vi gör har en enorm inverkan på vårt välbefinnande och på vår önskan att utvecklas. I bästa fall får vi det på jobbet, ifrån kunder, klienter eller patienter, ifrån kollegor, ifrån oss själva och – sist men långt ifrån minst – ifrån ledaren. Men många gånger misslyckas vi på våra arbetsplatser att fylla på med denna viktiga bensin för motivation och drivkraft. Trots att de flesta kanske vet ungefär vad som får oss att må bra, trivas och prestera, så är det svårt – som tusan – att få till det, där bland verksamhetsmål, kvartalsrapporter, deadlines, omorganisationer och vårbudgetar.

Arbetsplatser som styrs av en massa måsten, av rädsla att få skäll, av stress, av otydlighet, de dödar vilja! De är också alldeles för många om du frågar mig. Tusen andra saker för ögonen (verksamhetsmål, omorganisationer, stress, budget, deadlines) gör det många gånger svårt att minnas och hinna med de viktigaste sakerna på en arbetsplats. Jag tänkte skriva lite den här veckan om några av de viktigaste ”nycklarna” till arbetsmotivation och trivsel. Det som sker mellan människorna som jobbar tillsammans, hela tiden. Det som kan kännas så bra och ibland, så dåligt.

Flummigt? Titta hit imorgon då, för då ska du få mänskligt fungerande i en tydlig ABC-ask!

Publicerad: 2009-06-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!