Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Arbetslivet för den egna företagaren

I Sverige växer mängden egna företagare, och vi har en speciell situation i arbetslivet. Som anställd kan du luta dig mot arbetsgivaren i mångt och mycket, men som egen är det du som bär det fulla ansvaret för alla delar av ditt arbetsliv. Inte minst den fysiska och psykiska arbetsmiljön, eller utbildnings- och karriärfrågor; du är den ende som kan se till att du får det du behöver. Bolla tankar och funderingar med experterna på arbetslivet.se eller här på duochjobbet.se

Publicerad: 2009-09-25

Viktiga ingredienser i företagandet är självförtroende och självkänsla. Självförtroende handlar om tilltro till den egna förmågan att göra saker, att prestera. Självkänsla är medvetenhet om ditt eget värde som person. Utan självkänsla blir självförtroendet ytligt och dåligt förankrat i personligheten. Det är starkt förknippat med självkännedom; hur väl du känner dig själv, dina egenskaper, brister och potentialer. JoHari-fönster är ett utmärkt redskap för att utveckla kunskapen om sig själv. Det går ut på att det finns saker i din personlighet som är okända för dig själv medan andra ser det. Engagera vänner och kollegor och spegla varandra. Använd papper och penna eller en interaktiv variant (se länken).

För företagaren är nätverket livsnödvändigt! Det blir ersättare för arbetsgruppen där du kan nöta frågor kring yrkesutövandet och entreprenörskapet. Mitt råd är att söka nätverkskontakter som går på djupet. Saknar du nätverk får du skapa ett genom att söka upp miljöer där företagare samlas; utbildningar, seminarier och nätverksträffar. Och när du går dit; låt medvetenheten vara en röd tråd och ägna en tanke åt vad du vill åstadkomma med nätverkandet. Då har du en god chans att få ut något bra av det.

Sist men inte minst behöver du gå en match mot Jante. Kom ihåg att du inte kan kunna det du inte har lärt dig, och våga lära dig nytt. Använd din nyfikenhet och våga tro på det du brinner för!

Maria Kullberg
KullbergUtveckling
arbetslivet.se

Publicerad: 2009-09-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!