Arbetsmiljöarbetet i vardagen
Det är inte alltid de stora penseldragen som skapar goda resultat för arbetsmiljön utan det är med de små fina penslarna som vi skapar det perfekta resultatet.
Publicerad: 2010-12-13
I arbetsmiljöarbetet finns det mycket som ska uppfyllas. Arbetsmiljön ska systematiskt och kontinuerligt bedömas och risker värdera s, åtgärdas och följas upp. Detta för att skydda mot olyckor och ohälsa. Visst låter det enkelt och rimligt. De flesta vill ha bra arbetsmiljö men många tycker det är svårt att riktigt få till det. Hur kan det bli så? Min känsla är att man gärna vill ”göra för mycket”.
Jag tror man kan skapa bättre arbetsmiljö genom att byta ut svåra analyserande verksamhetsbedömningar mot riktade skyddsronder och samtal med berörda personer. Kommunicera och var nyfiken. Hitta enkla lösningar som kan förstås och provas av alla. Om du ibalnd tar på dig ”arbetsmiljöglasögonen” istället för ”vardagsglasögonen” och fokuserar på hur arbetsmiljön ser ut och hur arbetsmomenten utförs så upptäcker du vilka farliga och ohälsosamma moment som behöver arbetas bort.
Ersätt stora kvalitetssystem innehållande massor av rutiner och instruktioner med korta riktade informationer på plats med tydliga enkla instruktioner och anvisningar. Tänk på hur en instruktion för TV:n ser ut. Man blir trött bara att se hur många instruktionsböcker som följer med. I bästa fall känner man sig lättad att man kan kasta två delar som ändå inte är på svenska. Kvar brukar det vara en tjock instruktionsbok med 5-6 olika språk. Med liten text, svårbegriplig och utan tydliga bilder/skisser så tappar man lätt intresset och lägger den åt sidan för att tas fram när man ”kört fast”. Många gånger kan det vara samma sak arbetslivets instruktioner och regler.
Många tror att instruktioner måste vara skriftliga annars gäller de inte. Riktigt så enkelt är det inte. Skriftligt är bra men behöver vara anpassad till mottagaren. Kombinera med en bra kommunikation.
En mycket viktig del i systematiskt arbetsmiljöarbete är uppföljning. Uppföljning är enkel åtgärd kan tyckas. Det enda man gör är att se om det man gjorde fick den effekten som man hoppades att det skulle bli. Ändå fungerar eller glöms uppföljningen bort. Varför det blir så brukar jag fundera över, och jag har inga bra svar. Varför tror du att vi ibland glömmer det enkla och i stället försöker vi oss på de svåra aktiviteterna?
Lev säkert
Svenolof Karlsson
Publicerad: 2010-12-13
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.