Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Arbetsmiljöpanelen är bra på rutiner

Två av tre i Du&jobbets Arbetsmiljöpanel uppger att de kan beskriva vad som ingår i ett systematiskt arbetsmiljöarbete, utan att först behöva leta efter informationen.

Publicerad: 2012-10-29

Arbetsmiljöverket granskade nyligen 1 650 arbetsplatser och fann att 6 av 10 arbetsgivare slarvar med sitt arbetsmiljöarbete. Man saknar rutiner för att fånga upp och lära sig av tillbud – något som ska ingå i ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Mot bakgrund av detta ställde Du&jobbet den här gången frågan till deltagarna i Arbetsmiljöpanelen om de, utan att först leta efter information, kunde göra en kort beskrivning av vad som ingår i ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Arbetsmiljöpanelen är bra på rutiner

Enkätsvaren visar att Arbetsmiljöpanelen verkar vara väl informerad och har bra koll. Många är också skyddsombud och menar att detta är något de borde kunna i sin roll.

Drygt två av tre, 68 procent, säger att de kan beskriva detaljerna i det systematiska arbetsmiljöarbetet. 22 procent tror att de kanske kan det, medan 10 procent säger nej.

Några citat från panelen:

”Det borde jag kunna. Har ju varit skyddsombud…men jag skulle behöva leta lite ändå”.
”Jag tror att arbetsgivarna och deras tillsatta chefer är väldigt dåligt pålästa om denna fråga, både privat och kommunalt”.
”Fackligt aktiv och före detta skyddsombud – annars hade jag svarat nej!”
”Många av arbetsgivarna kan inte!”
”Jag är arbetsmiljöombud, så det är klart jag kan”.
”Eftersom jag är skyddsombud borde jag kunna svara ett klart ja, men det kan jag inte. Är nog dags att gå en ny utbildning”.
”För några år sedan talade vi mer om arbetsmiljön, det var viktigt att känna till arbetsmiljölagen. Nu är det ganska tyst, åtminstone på min arbetsplats. Fackliga företrädare lyser med sin frånvaro. Tidigare kunde jag känna att det fanns stöd att få om det behövdes. Det känns lite oroande faktiskt”.

I Du&jobbets Arbetsmiljöpanel säger arbetsmiljöengagerade vad de tycker i arbetslivets viktiga frågor. Omkring 550 personer svarade denna gång.

Publicerad: 2012-10-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!