Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Arbetsmiljöverket kallar saker vid sitt rätta namn

Arbetsmiljöverket vill bryta ny mark för att motverka arbetslivskriminalitet. Det skriver generaldirektören Erna Zelmin-Ekenhem i ett inlägg i Svenska Dagbladet. Det handlar om allt från svartarbete och regelbrott till rovdrift på människor som jobbar under förfärliga villkor. Verkets undersökning visar t ex att inom städbranschen menar varannan företagare att de måste tumma på arbetsmiljöreglerna för att få uppdrag. De berörda företagen vill se mer aktivitet från myndigheterna.

Publicerad: 2018-05-17

Dålig arbetsmiljö kan som bekant allvarligt hota människors hälsa och fusk slår mot seriösa företag. Ett samordnat arbete ihop med bl a Skatteverket, gränspolis och Ekobrottsmyndigheten pågår, lett av Arbetsmiljöverket.

Arbetslivskriminalitet är ett tydligt ord som säger vad det handlar om.  Betydligt mindre luddigt än jobb i informella sektorn, ett uttryck jag noterat att bl a forskare och aktivister för bättre villkor åt papperslösa gärna använder. Mitt intryck är att dessa på så sätt vill undvika att stigmatisera redan utsatta personer.

För att vara extra tydlig: Det är inte de papperslösa som är kriminella, det är arbetsgivarna som står för kriminaliteten genom att låta utsatta människor jobba för småpengar.

Ju bättre myndigheterna lyckas komma åt regelbrytande företag, desto färre oseriösa företag erbjuder svartjobb och desto mer pressade blir omständigheterna för de allt fler papperslösa som beräknas tillkomma under året. Men myndigheter kan inte se mellan fingrarna på fuskande företag, illegalt bör kallas illegalt. Den som vill förbättra läget för papperslösa måste arbeta för fler lagliga vägar in på svensk arbetsmarknad och stödja hjälporganisationer.

Dessutom, stat och kommun måste sluta pressa ner villkoren genom att i offentlig upphandling anta skambud som innebär dålig arbetsmiljö.

//EVA BERLIN

Här kan du läsa debattartikeln från Arbetsmiljöverkets generaldirektör.

Publicerad: 2018-05-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!