Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Argumentera mer

”Morot och piska” är det bekanta uttrycket för vad som anses krävas om människor (ursprungligen åsnor…) ska aktivera sig.

Publicerad: 2011-07-11

I det uttrycket räknas inte viljan att göra ett bra jobb. Den viljan är dock så pass stark att det som stressar flest är just att inte hinna göra en god insats. visar Du&jobbets nya undersökning.

Egentligen är väl det glada nyheter. Väldigt många har egen drivkraft att vilja göra rätt för sig – som man sa förr – och det är yttre hinder snarare än t ex lättja som stoppar insatsen.

Det finns annars ett slags underliggande antagande bakom en hel del åtgärder i arbetslivet: problemet är att få folk att jobba på, alternativt vilja återvända från sjukskrivningar i konstiga åkommor.

Men om vi stressas mest av våra frustrerade jobbambitioner blir hela diskussionen om  morot och piska, incitament och kontroll, stämpelkort och personlig lönesättning mm något överdimensionerad.

I stället borde vi prata mycket mer om förutsättningarna för att kunna göra ett gott arbete och om vad nedskärningar konkret leder till.

”På min arbetsplats får vi inga vikarier. Vid långtidssjukskrivningar får vi ta kollegornas arbetsuppgifter inom samma ramar”, skriver en av dem som svarat på Du&jobbets enkät. Dåliga resurser ligger ofta bakom stresstillstånd, konstaterar Bella Stensnäs på Stressmottagningen. Läs mer i nya numret av Du&jobbet.

Publicerad: 2011-07-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!