Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Att brinna för processer

Inte trodde jag, som förvisso fick höga betyg, men hade svårt för att inte bli uttråkad i skolsalen att jag skulle sitta här och skriva att jag brinner för processer. Processer på den tiden var för mig något mycket tråkigt långsamt som hände i fysiksalar eller möjligtvis ”är det en process” när någon klasskamrat var ny och skulle komma in i klassen. Processer är abstrakt, tar olidligt lång tid och är något man sällan kan ta på, trodde jag då. Idag är processer det mest spännande jag vet och varje dag är jag involverad i ett dussintal i mitt arbete som KBT-psykolog (på KRG Skåne. Läs mer).

Publicerad: 2009-09-15

•En ny klient/kund kommer med ett problem eller en frågeställning. Vi gör en grundlig kartläggning och sedan påbörjar vi den dynamiska intensiva och inspirerande resan tillsammans som vi kallar process. En process som tar en person/kunden från A till B och kan innebära en förändrad syn på sig själv eller tillvaron eller nya givna förutsättningar.
Det bästa med mitt jobb är att få se människor/kunder växa, kliva ur dysfunktionella beteendemönster och negativa tankeloopar. Att få se personer få tillbaka livsglädjen, få ta del av livet igen efter en lång tid av undvikande eller ta steget mot sin dröm eller mål som man aldrig vågat knappt tala om för någon. Jag älskar mitt jobb när man får vara med om förändringar som dessa. Men jag älskar också mitt jobb när processen inte ser ut som vi tänkt oss från början, när vi får vara mer kreativa, hitta nya vägar, metoder och strategier för att ta oss från A till B. Eller när vi faktiskt bestämmer oss för att A är nog bäst och vi istället övar oss på att gilla läget som faktiskt inte alls är så dåligt som vi trodde från början. Även detta är en process.

•Processer är även skrivande som jag ägnar mig åt mycket i mitt jobb, liksom att vara ute och föreläsa. Jag förbereder mig genom att läsa in mig på ämnet och gör upp en inre struktur, men jag har aldrig med mig stödord eller manus för även detta är en process, i mig och bland åhörarna. Jag känner in vad det är för personer som sitter i publiken och utgår ifrån det.

•Hela livet är en fascinerande process och ibland kan det vara underbart att bara ta ett steg tillbaka och som i en biosalong betrakta den process man själv befinner sig i just nu. Distans, uppleva processen, inget är statiskt, allt förändras hela tiden och det är bara du själv som kan påverka i vilken riktning processen ska gå.

Helena Kubicek, leg psykolog, KBT-terapeut

Publicerad: 2009-09-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!