Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Att rättsöka en verksamhet

Jag är nyfiken. Jag undrar vad du gömmer i din företagsskrubb?

Publicerad: 2012-05-23

Tänk dig att du har ett skogsföretag. Varje vecka sågar du ner 1 000 träd och säljer dem som flis. Men en producent av stocktimrade hus hade betalt dubbelt så mycket för träden. Den strategin lär inte göra dig till årets företagare.

Eller att du har en byggfirma. På bakgården står 15 pallar taktegel som truckarna hela tiden måste köra omvägar kring. Nog är det klokt att använda takteglet eller sälja det vidare.

Jag får ofta uppdraget att upptäcka mänskliga resurser som finns men inte används. Hos individer eller i organisationer. Kicken är lika stor varje gång. Lite som en talangjakt. En pizzautkörare kliver upp på scenen och visar sig ha en fantastisk röst – vi häpnar. Vilken förlust om vi inte hade upptäckt denna förmåga. Men ögonblicket är också en påminnelse om hur mycket fint virke som blir till flis. Hur mycket taktegel som vittrar sönder eller står i vägen.

Hur mycket av det du kan använder du i jobbet idag? Hur mycket av dina medarbetares resurser tror du att verksamheten egentligen kommer åt. Det finns undersökningar som visar att många organisationer bara kommer åt kraften i chockerande låga 20 procent av sina mänskliga resurser. Vi skulle aldrig acceptera den siffran när det gäller användning av maskiner, pengar eller andra resurser.

Boven i dramat är vår tidigare i-landssuccé. Vi fortsätter av bara farten att använda av organisations- och styrmodeller som passade den tidens produktion. Och när det inte ger förväntad effekt driver vi, i brist på förståelse om alternativ, samma modeller ännu hårdare. Men det som gör oss bättre än konkurrenterna idag är vår förmåga att rättsöka våra medarbetare snarare än vår förmåga att felsöka maskiner. Och poängen är inte att vara snäll mot medarbetare utan att verksamheter går under om de inte formar sig för att bli bäst på att förädla den resurs som dominerar produktionen. Idag är det människan och inte maskinen.

Det fantastiska med oss människor är att bortom befattningsbeskrivningarna finns alltid så mycket mer. Ställer vi bara rätt frågor så upptäcker vi outnyttjade resurser som ökar kvalitet och konkurrenskraft. För vi kan ju bara skapa värde med de resurser vi känner till. Mitt företag har byggt en webbtjänst för att hjälpa företag igång med detta. Men det får jag berätta om i ett annat sammanhang.

Jag ser fram emot att höra om många fler organisationer som rättsöker sin verksamhet och ställer frågan: Vad kan du som vi idag inte använder oss av? Och vänder uppsägning till nysatsning. Eller som har anordnar talangjakt bland medarbetarna och identifierar en ny kundgrupp tack vare någons hobby.

Ut och rättsök!

Publicerad: 2012-05-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!