Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Att resa sig igen gjorde gott

Hur är DITT arbets LIV?
Hur var MITT?
Att må dåligt gjorde ONT
Att resa sig igen det gjorde GOTT

Publicerad: 2010-03-15

Välkommen in i resan genom en del av ett långt arbetsliv,
30 år i den offentliga sektorn
Siv Othén?
Nu vet jag hon har ju genom åren belyst hur våra yrkesroller radikalt förändrats, nyskapats, integrerats och ibland helt försvunnit. Och hur har detta påverkat den lilla människan? Och då på både ont och gott.
Jag känner så väl igen Siv. Henne har jag lyssnat på. Jag känner henne till 110 % om sanningen ska fram. Genom åren har vi fört många diskussioner hon och jag om både det ena och det andra. Numera tycker vi likadant i många fundamentala frågor. Hon har blivit min allra bästa vän och henne litar jag på.
Nej men det är ju jag. Och vem är då jag? Jo precis som Du är jag fullkomligt unik eftersom ingen är identisk med mig, vare sig det gäller innersta tankar, värderingar eller utseende. Att genomlida utfrysning och trakasserier, något jag upplevt, på arbetsplatsen sätter djupa ärr i själen. De bleknar så småningom men finns alltid kvar.
Bland vidrigheternas tio i topp fanns t.ex att successivt fråntas sina arbetsuppgifter, att inte kallas till möten som rör ens egna arbetsuppgifters omläggning, att inte få operativa mål för nästkommande år, degraderad data så jag inte kunde slutföra mina givna arbetsuppgifter m.m

Det var en lång tid och tung tid. Hela tiden trodde jag att det skulle ordna upp sig. Hur kunde alla vägar bara spärras helt. Dagar, kvällar och nätter var fyllda av tilltagande krämpor som huvudvärk, yrsel, skakningar, hjärtklappning, näsblod, magont och hemska skakningar i kroppen. Att sova på natten gick inte. Det tärde hårt på krafterna.
Jag bemötte mina mobbare så länge jag orkade. Man kan så här efteråt fundera över vilket agerande som är bäst i den uppkomna svåra situationen. Eftersom vi alla är unika så passar det väl bäst för vissa att strida för sin sak i förhoppningen att få upprättelse, men för vissa kanske det är klokast att ge efter så att säga.
Hur kunde alla vägar bara spärras helt på detta vis. Jag som älskat mitt jobb. Jag stortrivdes att ha många järn i elden. Det handlade i mitt fall om att jag fanns länge vid en förvaltning som plötsligt genomgick datorisering – omorganisationer – sparkrav – intriger – varsel- sjukskrivningar – skapande av revir – utfrysning – fejkad arbetsbrist – uppsägningar.

Detta började under 1990 talet. Jag hävdar att mobbning i de flesta fall egentligen inte är individrelaterade utan beror på kaotiska organisationer. Stora sparkrav och därmed  rädsla att förlora jobbet är grogrund för mobbning. I boken ”GÄVLA arbetsplats” beskriver jag hur jag trakasserades sex år innan jag bröt ihop fullkomligt, men jag bemötte ju mobbarna iförd stridsmundering efter vägen.

Du kanske också tycker att Du vet alla dina rättigheter och möjligheter i arbetslivet. Jag påstår dock att i ett utsatt läge kan man bli mycket brydd. Ingen vet om och när den lille fan knackar på dörren. Alltså är det säkerligen nyttigt för alla och envar att ta del av min berättelse och då i preventivt syfte.
Av naturen är jag en öppen person som anser det oerhört viktigt att människor ventilerar sina åsikter, inte minst på arbetsplatsen. Det är stimulerande och spännande att mötas. Att träffa nya människor är utvecklande. Att man som människa är ödmjuk är viktigt. Stor personlig målmedvetenhet är nödvändig i dagens samhälle.
Min önskan är att kraftfullt belysa det faktum att just DITT arbetsLIV också är unikt. Det består ju av både arbete och fritid. Det handlar om att ordna  sin tillvaro på ett sådant sätt att man mår så bra som det någonsin går. Genom att aktivt gå in för ett i vissa lägen förändrat tankesätt och agerande är detta fullt möjligt. Jag är efter alla år full av kunskap och insikter.


var det höst
hela min röst sa hööst
hela jag var grå och gråt
jag mådde –iss
och bara åkte hiss
jag åkte upp jag åkte ner
en karusell
med mången smell
arbetsgivaren sa sitt och
jag sa mitt
jag var liten och grå som en mus
allting gick så snett
helt utan sans och vett
solen den gick ner
för både mig och många fler

Tack för ordet!

Det var DÅ. Stängs en dörr brukar en annan öppnas. Välkommen i morgon, temat NU
Vad är trygghet?

DITT arbets LIV
Siv Othén
070-6953287

Publicerad: 2010-03-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!