Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Att själv få bestämma över sitt arbete reducerar stress

FTF har just i dagarna fått resultatet av en stressundersökning vi har gjort bland våra medlemmar och bland resultaten ser vi ett uppseglande behov av att ha mer kontroll över sitt eget arbete.

Publicerad: 2012-02-06

Våra medlemmar är inte emot att jobba mot konkreta mål eller ens av att mätas – däremot vill man kunna påverka HUR man mäts och när.

Jag tror det är viktigt att man känner att man har kontroll över sitt arbetsliv. Jag hamnade själv i en sådan situation på jobbet när vi på arbetsplatsen skulle införa en ny IT-policy. Enligt dagens lagar har arbetsgivaren nämligen rätt att kolla precis allt jag gör på arbetets dator, utan något skydd för min personliga integritet. Detta tyckte jag var obefogat eftersom det viktiga i mitt arbete torde väl ändå vara huruvida jag når mina mål och gör det jag ska göra och inte när jag gör det, hur jag gör det, eller vad jag annars gör på min dator?

Det vill säga om jag mitt under min arbetsdag har ett trängande behov av att delta vid en för tillfället uppblossande diskussion på Facebook så bör jag väl kunna göra det så länge jag ändå levererar vad jag ska leverera när jag ska leverera det?

Med andra ord menade jag att min arbetsgivare inte alls skulle har rätt att kolla vad jag gjorde på mitt arbetsredskap eller vilka jag har integrerat med på datorn, vilket han har rätt att göra idag, så länge det jag gör inte utgör en säkerhetsrisk. Detta eftersom jag anser att han köper vad jag åstadkommer.

Jag tror att det var det som många av våra medlemmar ville peka på när de svarade på undersökningen. Det vill säga, sätt gärna tydliga mål för arbetet men utforma i så fall även dessa mål tillsammans med de som ska arbeta med dem. Och kolla gärna ATT vi gör våra jobb men låt oss själva göra avvägningen av när, var, hur.

Så fungerar det ofta på chefspositionerna inom företagen. På dessa positioner upplever arbetstagarna att de har mer makt över sin arbetstid och är därför mindre stressade.

Jag tror att får man bestämma mer så orkar man mer och arbetsgivaren får ut mer av den anställde. Men då måste systemen sluta vara så fyrkantiga. Det skulle ge våra medlemmar en annan frihet i sitt arbete och jag tror att man som arbetsgivare då även får ut mer av sina arbetstagare.

Publicerad: 2012-02-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!