Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Att vara arbetskamrat

Idag har vi torsdag, oj så fort en vecka går.
För många gamla
För många unga i vårt arbetsliv?

Publicerad: 2010-03-16

Vem känner sig mest ofullkomlig och otillräcklig?
Fundera på det en stund

Möjligheter i vårt arbetsliv
Ta del av erfarenheter
Hitta nya infallsvinklar
Utveckling
Omväxling
Gå in för det man verkligen vill
Utmaningar

Svårigheter i vårt arbetsliv
Revir
Rädsla
Social kompetens saknas – Ensamhet
Anpassning till organisationen
Personkemi
Osäker framtid

ATT VARA ARBETSKAMRAT

Du är Du
Jag är jag
Varje människa är beroende av en annan människa
Vi är allihopa arbetskamrater

Att vara en god arbetskamrat är en arbetsuppgift i sig och det spelar ingen roll var i hierarkin vi befinner oss. Hur ska en arbetskamrat förstå hur dåligt du eller jag mår om vi tiger om det? Plats måste ges för utvecklande diskussioner.

Vad är det för mekanismer som drar igång när någon blir utfryst, mobbad och går in i den berömda väggen? I mitt fall kanske det var omgivningens avundsjuka och den kan vara svår. Jag var faktiskt en glad och spontan person som tyckte om att ha många järn i elden. Jag tyckte det var mycket spännande med allt nytt och det kändes så positivt. Utmaningar mår de allra flesta bara bra av tror jag. Som utsedd att hålla i utbildningar kan man säga att jag ställde krav på mina arbetskamrater. Av arbetsgivaren krävde jag tydligare regler för vad som skulle gälla i olika sammanhang. Politikerna hade givit förvaltningarna stora sparkrav samt nya krav på de anställda. Otydlighet är mycket farlig och förödande i många sammanhang.

Prestigen kom ju också smygande mitt i allt elände, det tror jag. Vi måste våga prata med varandra. Viktigt är också att vi respekterar varandra och kan berömma varandra i stället för att vara avundsjuka. Det är bättre att bjuda ur sin godispåse i stället för att skapa revir.
Det borde vara naturligt för alla att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter, det underlättar ju för allihopa. Och tänk ett sådant fint samarbete man då får. Att svara, att yttra sig, varför? Jo det är oerhört viktigt då det är vår möjlighet att påverka en uppkommen situation. Dialog med sig själv måste var och en också föra. Känner man både sina svaga och starka sidor? Tänk om man inte tänker sig rätt för i alla lägen.

Varje individ är ju som sagts flera gånger unik och måste också känna ett stort ansvar för sina handlingar.

DITT arbets LIV
Siv Othén
(Obs du som mejlar ange blogg som ämne)
070 – 695 32 87

Publicerad: 2010-03-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!