Att växa som människa – är att vidga bekvämlighetszonen
Det finns saker som vi gärna undviker, t.ex. att tala inför grupp, att hålla i jobbiga samtal eller att ta i konflikter. Det känns obekvämt och vi låter gärna bli om vi kan. Eftersom vi gärna undviker det, blir vi inte heller särskilt bra på det, vilket inte underlättar det hela. Det finns dock en stor möjlighet att växa som människa genom sådant som känns jobbigt.
Publicerad: 2009-10-21
Att växa som människa kallas ibland för individuationsprocessen och handlar om att upptäcka sin unika person, sina känslor och drömmar. Vi talar gärna om den självständiga människan, men få känner till processen att komma dit. Ingen är ju opåverkad av sin omgivning eller uppväxt, men vi kan alla hitta den plats inom oss själva där vi kan göra våra egna ställningstaganden till omständigheterna i våra liv. Det är inte den neutrala uppväxten som skapar den självständiga människan, istället är det den emotionella tryggheten som gör det möjligt för oss att gå in oss själva, lära känna oss själva och våga utmana oss själva genom att vidga vår bekvämlighetszon.
Kvällen den 19 oktober 1981 var en vändpunkt i mitt liv. Jag skulle hålla mitt första föredrag som professionell utbildare. Jag var väl förberedd, men förlamad av rädsla inför de krav jag målade upp inför mig själv. Jag skulle tala i 45 minuter efter en paus. I takt med att ångesten ökade överlade jag med mig själv om att smita i pausen. Pausen kom – men jag satt kvar. En dittills okänd kraft inom mig höll mig kvar och genomförde föredraget. Jag var inte samma person efteråt. Jag hade vuxit och hittat nya sidor av mig själv.
Ingen kan säga vad vi kan och inte kan. Vi måste förhandla med oss själva. Det handlar dock inte bara om mod. Kanske ännu viktigare är att känna emotionellt stöd från någon nära. Det är en paradox: ju mer emotionellt stöd, desto mer individualitet och självständighet. Att utmana sin bekvämlighetszon är sällan behagligt, men ofta lärorikt, Det förefaller vara en del av livet.
Jonas Himmelstrand
www.strategier.se
Publicerad: 2009-10-21
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.