Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Att vilja bidra

Äntligen fredag! Hur har din vecka varit? Vilka ljuspunkter kommer du ihåg? Vilka lärdomar tar du med dig? Det är också min sista dag som gästbloggare på Du och Jobbet. Har du missat något inlägg – kolla i arvkivet!

Publicerad: 2009-12-11

Igår var det Nobeldagen. En dag för att till Alfred Nobels minne dela ut Fysiologi eller Medicinpris, Fysik, Kemi, Litteratur, samt inte minst fredspriset. Till människor som drivs av sin passion inom respektive område. Ett pris och en dag som också sätter Sverige på den internationella kartan, även om Fredspriset delas ut i Oslo (men 120 miljoner i extra kostnader för säkerhetspådrag kan norrmännen gärna få ta 😉 ) Och att det är Barack Obama som är pristagaren har väl ingen undgått. Och det har ju dessutom vari en del diskussion om han verkligen gjort sig förtjänt av det…

En devis slår mig då, kommer inte ihåg nu vem som sa det, men…

Behandla medarbetarna för vad de kan bli, inte för vad de är (eller har gjort).

Och det är många som har förhoppningar på Obama och vad han kan komma att åstadkomma inte bara som fredspristagare och president. När förändringens vindar blåser bygger en del vindskydd och andra bygger väderkvarnar, vad bygger du?

I dessa dagar ställs också stora förhoppningar till klimatmötet i Köpenhamn, som i media också fått ett nytt namn ”Hopenhagen”… Men varför vänta på att alla andra gör något, fundera istället på vad du kan göra mer av, mindre av, börja med eller sluta med själv. Vi kan alla bidra! För att citera Ronald McDonalds Barnfond.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Hörde på nyheterna att vi jobbar ideellt i Sverige i en omfattning som motsvarar 400 000 helårsarbeten! Inte en dålig siffra. Det finns alltså både kraft, energi och vilja att bidra utanför jobbet. Det finns resurser över även när arbetstiden är slut, vilket är glädjande. Omtanke om andra och varandra är en avgörande del för att vi ska överleva som människosläkte. Det går inte att bara vara sig själv närmast, vi är och förbli ett flockdjur som behöver varandra…

Vill tacka för denna veckan och önskar dig en fröjdefull jul! Vill du ha mer utvecklande läsning kommer här några avslutande tips:

Mer inspiration:

Bli en uppmuntrare läs min artikel från i onsdags på Dagens Ledare.

Mental träning i vardagen, läs mitt blogginlägg på Företagande.se

Veckans Coachtips. Små idéer, inspiration och tankar för din utveckling, kostnadsfritt varje vecka i din e-post låda. Följ länken och prenumerera du också!

Kraft att leva dagliga mentala styrkepiller för inspiration och energi.

Och kom ihåg:

Gör det rätta –nu! Och njut dagen.

Vill samtidigt passa på att önska dig en riktigt härlig jul och nyårshelg!

Publicerad: 2009-12-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!