Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Avreagera

Min mamma brukade säga att man inte skulle låta sin ilska gå ut över döda ting. I efterhand undrar jag varför.

Publicerad: 2011-08-15

Rimligen är det bättre att låta vreden drabba saker än levande varelser. Hellre dänga ner telefonluren, knöckla ihop pappret eller slå musen i tangentbordet än att gå till handgripligheter mot människor. Möjligen att det kan bli dyrt och problematiskt, om man är på jobbet och det inte är ens egna, döda ting som man demolerar.

Det är dock rätt sällsynt att vi avreagerar oss genom att bokstavligen slå näven i bordet på jobbet, visar Du&jobbets nya undersökning om vad vi tar till när vi blir upprörda eller stressade (som publiceras i nr 6).

Jonas Söderström, expert på hur man gör användarvänliga it-system, har noterat hur media som ska bildsätta en artikel om dåliga it-system gärna väljer schablonbilder som att någon använder knytnävarna eller kastar ut datorn genom fönstret (vi på Du&jobbet har använt en bild där dataanvändaren svimmat vid datorn…)

I verkligheten har Jonas Söderström inte sett folk gå till handgripligheter, men väl besökt arbetsplatser där man satt upp en boxboll eller en skylt på väggen: ”Dunka huvudet här”. Det har då snarast varit symboliskt, mer ett sätt att demonstrera att det funkar så dåligt att man skulle behöva avreagera sig.

Egentligen tror jag inte att min mamma menade att jag skulle slå på de levande, utan kanske snarare påpeka att ingenting löser sig av att man kastar saker.
Så kör en kombi: först näven i bordet, sedan förändra det du blev arg på…

(Läs om undersökningen i Du&jobbet 06/11)

Publicerad: 2011-08-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!