Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Avskaffa apartheid i Sverige

Apartheidsystemet avskaffades i början av 1990-talet och även om väldigt få skulle få för sig att idag stifta lagar som skulle vara baserade på ”raser” så finns det apartheidliknande formella eller ickeformella regleringar än idag.

Publicerad: 2010-05-24

• Apartheidliknande exempel nr. 1 gäller hbt-personer. Det finns än idag lagar och regleringar som separerar heterosexuella från hbt-personer. På arbetsplatser kan det vara omöjligt för en hbt-person att kunna vara lika öppen, med vem han eller hon är, som en heterosexuell person.

Det finns här alltså inga formella lagar eller regleringar på arbetsmarknaden som förbjuder hbt-personer ifrån att vara öppna, men alldeles för många vågar inte vara öppna på grund av sina kollegors homofobiska handlingar och uttalanden. Detta leder till att människor som utåt och lagmässigt har lika rättigheter inte kan åtnjuta sina rättigheter på lika villkor.

• Apartheidliknandeexempel nr. 2 gäller muslimer och religionsutövning. Utåt sett har vi religionsfrihet i Sverige men när det kommer till muslimers utövande av sin religion på arbetsplatser stöter de många gånger på synliga eller osynliga hinder.

Är det verkligen ok att bära slöja? Hur ofta ska de be? Ska de jobba mindre än ”oss andra”?  Så, utåt har vi alltså en konvention om mänskliga rättigheter som säger att ”… ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller tro genom gudstjänst, undervisning, andaktsövningar …”., något som dessvärre inte gäller alla.
Nej, det är inte kvinnorna som ”räddas” genom att stifta lagar som begränsar religionsfriheten. Tänk om vi skulle förbjuda nunnors slöjor?

Jag har många fler exempel på apartheidliknande regleringar. Kvinnors och mäns villkor på arbetsmarknaden, ungas situation med lägre löner och sämre villkor, äldres utsatthet på arbetsmarknaden är några fler exempel.

Apartheidsystemet föll delvis därför att övriga världen ihärdigt utsatte Sydafrika för sanktioner i många år. Det vore så fint om vi, i vårt fria land, kunde avskaffa fortlevnaden av dessa apartheidliknande system.

Publicerad: 2010-05-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!