Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Ledare

Backa upp den hotade

Den enskilda socialsekreteraren, handläggaren av bygglov eller föreningsbidrag, måste orka stå emot påverkan. För demokratins skull och för att det handlar om allas vår välfärd. Men ingen ska stå ensam. Det skriver Elsa Frizell i sin ledare.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-06-03

Personal på en fritidsgård i förorten Hammarkullen i Göteborg blev slagna, hotade och trakasserade när de portade ett ungdomsgäng, berättar Sveriges Radios program Kaliber i april. Men personalen gör inte orosanmälan eller polisanmälan.

Socialtjänstens omhändertaganden av barn hävdades vara kidnappning i en påverkanskampanj som av Försvarshögskolan beskrivs som den värsta Sverige någonsin utsatts för. I kölvattnet av kampanjen har enskilda socialsekreterare utsatts för hat och hot.

Mutor till bygglovshandläggare, upplysningar om att personen vet var anställdas barn går i skola, hot på mejl, uthängning på sociala medier. Rapporterna och vittnesmålen är många och förfärande.

En statlig utredning med uppdrag att se över åtgärder som kan minska offentliganställdas utsatthet för våld, hot och trakasserier pågår.

Medvetenheten om problemen är hög, acceptansen låg men det är svårt att veta hur arbetet för att motverka problemen ska se ut. Frågorna är komplexa och åtgärder behövs på flera nivåer. Inga enkla lösningar finns.

Vår reporter Karin Nilsson åkte till Södertälje kommun som kämpar mot hot, våld och olika grupperingar som försöker utnyttja kommunen för egen vinning. Där finns också oro att personer med kopplingar till kriminella nätverk försöker få jobb inom i kommunen i syfte att påverka beslut. Bakgrundskontroller har införts vid rekryteringar men även av redan anställda. Ett kontroversiellt och ifrågasatt grepp som utreds av Justitieombudsmannen, JO.

Att högsta ledningen är tydlig och ger stöd i frågorna lyfter dock Södertälje kommun fram som den viktigaste delen i arbetet. Med stöd från högsta instans vågar de anställda se och anmäla.

Frågan är hur stödet ser ut generellt. I en rapport från chefsorganisationen Ledarna som kom i höstas svarar två av tre chefer som blivit hotade att arbetsgivaren inte ger dem stöd för att hantera det. En chef som inte själv får stöd kan i sin tur få svårt att ge det till medarbetarna.

Den enskilda socialsekreteraren, handläggaren av bygglov eller föreningsbidrag, måste orka stå emot påverkan. För demokratins skull och för att det handlar om allas vår välfärd. Men ingen ska stå ensam. Den som möter hot, trakasserier och andra försök till påverkan behöver ha hela organisationen bakom sig, inte bara på papperet.

Publicerad: 2023-06-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!