Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Balansera dina ’för’ stora utmaningar

Tänk att vi lever i ”landet lagom” och att hur mycket vi än stretar, strävar och försöker så är det likt förbaskat så svårt att få någon balans i tillvaron. Antingen utmanas vi ’för mycket’ och önskar ingenting annat än att vi fick ha ett jobb som vi i lugn och ro kunde vara på och gå hem från med gott samvete vid dagens slut. När vi önskat det tillräckligt länge så händer det ibland helt plötsligt. Det blir lugn och stiltje och uppgifterna känns som en barnlek, utmaningarna är obefintliga och vi får känslan av att aktiviteten i hjärnan går på sparlåga.

Publicerad: 2010-01-11

Vägen mot målet är mest attraherande då de är ’lagom’ utmanande. Vad som är lagom är självklart olika för var och en, dagsberoende ibland och andra dagar styr lusten. En bra termometer för att en uppgift är för utmanande är att ångest och stress tar fokus från uppgiften. När du känner dig uttråkad är uppgiften oftast för enkel. Utmaningen är att kunna hålla fokus, motivation och arbetet igång både i för enkla och för utmanande handlingar.

Skaffa ett alternativt fokus till prestation
Har du en arbetsuppgift som nästan känns omöjlig så underlättar det om du fokuserar på något annat än på prestationen i sig. Koncentrera dig på vad du kan lära dig, på vilka personer du kan fråga om hjälp eller på stunder av aha-upplevelser du upplevt under aktivitetens gång.

Självbild
Din självbild bestämmer vad du klarar. Att ha en gammal och inaktiv uppfattning om dig själv och världen kommer inte att hjälpa dig att åstadkomma mirakel i ditt liv. Uppdatera ständigt din självbild genom att stretcha tankarna om vad som är möjligt för dig.
I mitten på veckan inspirerar jag dig till att öka glädje och motivation i dina för små utmaningar.

Publicerad: 2010-01-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!