Balansera nätverken
Se upp så att nätverkande inte övergår i svågerpolitik. Idag får de flesta jobb via kontakter – vill vi ha det så?
Publicerad: 2013-11-22
Ordet för dagen är nätverka. Och många vittnar om stimulerande möten, nya jobbchanser och hur roligt och lärorikt det är med nya kontakter.
Men en aspekt får lite utrymme: vad händer med professionalitet och lika möjligheter om vår skicklighet i att nätverka avgör våra chanser? För så blir det alltmer. Den arbetslöse uppmanas inventera sina kontakter för att få jobb igen, att prata med t ex vänners föräldrar och se med nya ögon på husläkaren. Många företag hoppar över arbetsförmedlare och rekryterare och anställer personalens kompisar. Betydelsefulla vänner har blivit en merit.
Vi riskerar en återgång till förmoderna förhållanden där släkt och vänner betydde allt, olämpliga lojalitetsband och försvagade institutioner, befarar professor Ylva Hasselberg. För våra kontakter har ju inte samma tyngd. Mina kanske kan öppna dörren till ministern, dina, ja vem känner du egentligen? Och om du börjar leta aktivt efter de mest användbara människorna – gör det något med dig? Är tjänster – gentjänster en bra grund för samhällsbyggen?
Troligen har vi alla några baktankar om medmänniskors nyttopotential, men det är nog bättre för oss att hålla de tankarna just lite längre bak.
Läs mer om nätverk i nya numret av Du&jobbet!
Publicerad: 2013-11-22
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.