Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Bäst före 40?

Över hälften som jobbar har ett problem – de riskerar att väljas bort på grund av ålder. Redan efter 40 dyker diskrimineringen upp.

Publicerad: 2012-05-11

Du anar det kanske inte, men en vacuumförsluten köttförpackning har snart med teknikens hjälp längre hållbarhet än du. Åldern när unga etablerar sig i arbetslivet stiger och ligger kring 26. Då är det brådis. Redan vid 40 närmar man sig bäst-före-datum. Du har alltså 14 gyllene år!

När forskare skickade fiktiva ansökningar till företag som sökte folk fick 31-åringen tre gånger fler svar än 46-åringen, trots identiska meriter. Ålder ger större utslag än etnicitet när man mäter diskriminering. Arbetsgivare har uppfattningen att produktiviteten börjar avta mellan 40 och 50. Då är det ganska långt kvar till 75, om du har kraft och vilja att jobba så länge som statsministern talade om. För till exempel politiker och ämbetsmän räknas dock ålder som en tillgång.

Det gäller alltså att hitta ett schyst ställe under sina anställningsbara år och sen klamra sig fast – också det på tvärs mot den flexibilitet som ska prägla modernt arbetsliv.

Vi är alltså väldigt många som tidigt blir för gamla, efter en allt mer utdragen ungdomsperiod.

Vad är det då vi inte längre har? Det arbetsgivare mest misstror är äldres förmåga att lära nytt, att klara omorganisationer och deras skolbakgrund. Fummel med nya apparaten och på tvärs mot nya tag, m a o.

Men det saknas stöd för åsikten att verksamheter skulle gå sämre med äldre anställda. En tysk studie visar t ex att vid löpandeband-jobb var deras produktivitet lika bra som yngres. Utbildningsnivån skiljer allt mindre mellan generationerna, äldre har snarast mindre frånvaro. Om inte de argumenten räcker så kommer ett till: 30-åringarna räcker inte till.

Publicerad: 2012-05-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!