Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Behåll sommarkraften

Bitterljuva augustitid, ditt batteri är på laddning och har varit så en tid och det är alldeles, alldeles underbart. Solvarma sjöar och hav, sammetsmörka kvällar med citrongul månskära, blåklockor och gulmåra längs vägkanten. Än dröjer sig sommaren kvar, än finns det tid att njuta. Du ligger på bryggan och blundar och tänker på juni och juli.

Publicerad: 2012-08-10

På stränderna, utflykterna till platser du ville besöka, friheten, grillkvällarna, umgänget med familjen och vännerna. Alla söta smultron som du plockat, så gott en sommar kan smaka!
Nu växer blåbären sig blanka i skogen. Rödmustiga kräftor blir höjdpunkten på nästa fest. Läckerheter i tiden.

Snart väntar en fullspäckad höst. September bjuder upp till dans – och du vet att det är mer mazurka än en stilla vals. Du vill gå in i jobbdansen med energi som räcker och blir över.
Med känslan efter doppet kvar i kroppen och knoppen. Avslappnad och lugn vill du möta arbetskamrater och mailbox. Ta dig an arbetsuppgifterna och projekten med kraft och koncentration. Du känner dig glad och stark idag men är orolig för att bli tömd på energi redan efter några veckor.

Hur gör man för att få sommarkraften att stanna i kroppen? Hur får man arbetslusten att fortsätta vara hög när hösten smyger sig på? Du tänker att du har ju bara ett liv – och du vill leva det fullt ut, inte lite halvljummet. Du vill till och med ha ork och inspiration kvar när arbetsdagen är slut. Din tankesnurra handlar plötsligt om hela din existens. Hur får man ett levande liv?

Plötsligt bryts tystnaden av ljudet från en båtmotor. Du öppnar ögonen och ser hur skrovet klyver vattnet mitt itu. På himlen svävar några svalor lätt. Plötsligt känner du en glädjevåg inom dig. Tacksamhet över att dina tankar om hösten och framtiden kunde få landa i de djupare lagren inom dig. Inte bara viftas bort i vinddraget av din stress. Det betyder att sommaren har byggt bo i dig.

Kanske behöver du förändra några saker. Vara lite snällare mot dig själv även när vardagen kommer. Ge kroppen vad den behöver för att ladda om – lite oftare. Ge hjärnan bränslet som krävs för att brinna. Vara lite mer rädd om relationerna, både på jobbet och hemma. Personerna som ger ditt liv färg. Värma dem och närma dig dem, så kanske du får mer kärlek tillbaka. Bara DU vet vad du behöver för att få en färgstark och härlig höst. Inom dig finns svaren. Du dricker den sista kaffekoppen och ler.

Annika Gelin, informatör, Arbets- och miljömedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Publicerad: 2012-08-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!