Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Betona det som enar

Människor har fötter, inte rötter. De kommer att fortsätta blanda världen i sitt sökande efter ett bättre liv. Arbetet är platsen där vi kan nöta våra olikheter mot varandra.

Publicerad: 2011-08-20

Dådet på Utöya har kastat kyla över sensommaren. Vi var många som sov oroligt vid tanken på alla döda, på familjernas livslånga plåga, på gärningsmannens systematiska mördande.

Hans program för rensning av ett land och utrotning av idéer om medmänsklighet – om att vi alla är lika mycket värda – har en lång historia. Vi som avskyr det programmet har skäl att tänka till.

En som gjort det är förre teaterchefen, numera politikern Jasenko Selimovic. Han varnar för nationalistiskt flaggviftande –själv har han uppmanats att vifta med fem olika som en följd av Jugoslaviens sönderfall…

Och han varnar för att blåsa upp skillnader mellan människor. (Läs mer i nya numret av Du&jobbet). Mångkulturalism är en sådan tankegång. Här betonas gruppers rätt till särart och egen identitet framför människors likhet. Den har länge präglad invandringspolitiken med bl a tanken att nyanlända ska behålla sin egenart i det nya landet och inte uppslukas av ”majoritetssamhället”. Med andra ord koncentration på rötterna, istället för fötterna.

Publicerad: 2011-08-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!