Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Bevara det bra

Ändra inte på ett vinnande lag. Det hör man ofta i idrottssammanhang. Men på jobbet sker det ju hela tiden!

Publicerad: 2016-02-04

Det kan handla om sparbeting, om nya chefen som vill sätta sitt personliga avtryck på teamet eller order uppifrån om att avdelningarna nu bör går än mer i takt. Resultatet brukar bli ännu en omorganisation, trots att forskningen visar att merparten inte lyckas särskilt bra.

Då är det roligt att ta del av hur psykologen och författaren Svend Brinkmann i sin bok ”Stå fast” gör mos på tidens utvecklingstvång och övertro på att ständiga förändringsförsök kan lyckas. Har ni också en vision om att bli en arbetsplats i världsklass? Rentav många nytänkande coacher som hjälper till? Lider ni kanske också av positivitetstvång? Se upp…

Svend Brinkmann talar om hur vi lever i en accelererande kultur,  trots att mycket tyder på att vi borde växla ned: som statistiken över stressjukdomar, en jord med ändliga resurser, klimatförändringar, mm.

Och det kan vara en god idé, att istället för att börja utvecklingssamtalet med frågor till medarbetaren om just utveckling göra som chefen som otidsenligt undrade: ”Vad är det viktigaste i ditt arbete, som jag kan hjälpa dig att bevara?”

Svaren kan komma att handla om sånt som tid till eftertanke, så att man kan göra rätt och säger nej till tveksamheter – något som brukar trampas ner i den optimistiska rusningen framåt. Eller tillit mellan människor, något man inte heller skakar fram. …. Läs Jonas Fogelqvists intervju i nya numret av Du&jobbet!

Arbetsplatser kunde förutom förändringsplaner skaffa sig ett slags sparkonton för viktiga värden att bevara.

Publicerad: 2016-02-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!