Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Bonussystem

Att tycka bra om bonussystem är väl inget man i dagens läge får säga ostraffat men jag säger det i alla fall.

Publicerad: 2009-06-15

I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag samtidigt har vissa delkrav innan jag tycker ett bonussystem är bra. Socialstyrelsens chef gick förra veckan ut och sa att det är fel med bonus i vården. I DN kom artiklar som beskrev hur bonussystemet byggts upp inom närsjukvården i Stockholm. Där man fick bonus om man tog emot ett visst antal patienter. Läs här.

Vilka krav ställer jag för att tycka om bonus? Endast tre grundläggande krav:
1) Kvaliteten på uppdraget ska höjas.
2) Alla inblandade ska vara vinnare.
3) Det ska vara öppet och med full insyn.

Jag har själv varit med om att vid upphandling av företagshälsovård införa bonus. Systemet byggde på att om den totala sjukfrånvaro hamnade under X % så föll Y kronor ut för varje 0, 1% som var under det satta taket för den totala sjukfrånvaron.

Bonusbeloppet sattes utifrån hur mycket arbetsgivaren tjänade på att ha friska personer och inte behöva betala ut sjukpenning och sedan delades den uppkomna vinsten. Vinsten för den anställde var att förbli frisk. Första åren blev det ingen bonus men sedan sjönk sjukfrånvaron så bonus började falla ut. Det fanns flera orsaker till den sänkta sjukfrånvaron men en orsak var företagshälsovårdens aktiva inställning och gemensam satsning på förebyggande arbete. Precis sådana aktiviteter som bonussystemet var tänkt att stimulera. Detta var antagligen exempel på en annan form av bonussystem än de som Socialstyrelsen hade kritik mot. Enligt min mening så måste fokuseringen och mätningen av måluppfyllelsen ske mot det slutliga resultatet och det är inte alltid så lätt att hitta hur det ska utformas. Men när man hittat det, är det ett starkt och bra verktyg.

Vad vill jag säga med detta? Jo att i princip alla idéer, aktiviteter och händelser kan användas på olika sätt. Till exempel bonussystem kan, rätt utformat och med en hållbar grundsyn för allas bästa, bli bra men de kan också användas på ett negativt sätt, för att exempelvis endast tillgodose egen vinning. Men det kräver att mycket energi läggs på bra mätetal som också tål att granskas.

Lev säkert
Svenolof
www.skresurs.se

Publicerad: 2009-06-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!