Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Busa med bokstäver och kommunicera

…med oss själva och (var)andra.

Publicerad: 2011-05-19

Bokstäver formar orden vi använder som är viktiga och kraftfulla verktyg i skapandet av våra liv eftersom det är en stor del av vår kommunikation med oss själva och (var)andra.

Orden vilka formar våra tankar hänger tätt ihop med känslorna och det känns i kroppen att vi påverkas av orden i tankarna. Det fina är att vi kan utöka och byta ut ordförrådet, ändra tankarna och då ändras också kommunikationen med och uppfattningen om oss själva, (var)andra och det vi upplever.

När jag skriver tycker jag om att leka och busa med bokstäver för att skapa nya meningar av ord och nya upplevelser. I skrivandet märker jag tydligt hur jag reagerar känslomässigt beroende på vilka ord jag använder, hur jag kombinerar dem och vad det är jag skriver om.

Och det är fascinerande hur jag kan ändra sinnesstämning relativt enkelt genom att byta ut ord, omformulera, radera och skriva om. Det är i och för sig inte konstigare än att en film eller musik kan få mig att skifta sinnesstämning.

Även när vi använder ett annat språk kan vi uppleva oss och omgivningen på ett annat sätt än när vi pratar vårt modersmål. Jag blir oftast på extra gott humör när jag pratar engelska vilket förmodligen beror på härliga år i Californien, vilka är förknippade med tankar och känslor om att allt möjligt är möjligt 🙂

Så var kreativ och busa med bokstäverna samt orden för att komponera ett tydligt och vackert språk att använda i kommunikationen med dig själv och (var)andra, vilket är en del i att skapa ett fri(sk)are (arbets)liv.

Fundera över vilka ord du använder för att presentera dig; tex. är du duktig eller skicklig? Vilka ord och uttryck använder du ofta? Vilka är trendorden som används idag? Hur påverkar den omfattande användningen av superlativer dig?

Det är redan viktigt och jag tror att det kommer att bli ännu viktigare framöver hur vi använder språket för att vara tydliga inför oss själva i att uttrycka det vi vill i det informationsflödande nätverkssamhället.

Orden vi använder för att vara tydliga inför oss själva och då också inför andra påverkar oss till att vara kreativa och fri(sk)a när vi nätverkar som t.ex. att ta en fika och snacka över en espresso vilket är morgondagens samtalsämne 🙂

Publicerad: 2011-05-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!