Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Dags att reda ut begreppen vad är egentligen talang?

Talang är ett begrepp som intresserat mig i många år. Nu har jag skrivit en bok om detta – ”Alla har talang” utgiven på Forum, Bonniers.

Publicerad: 2012-10-01

Talang är ett otydligt begrepp som få egentligen har en tydlig definition för. När jag studerar synonymer till ordet talang hittar jag fallenhet, begåvning, färdighet, medfödd förmåga, gåva, anlag, ådra, löfte, lovande person, påläggskalv. Den gamla myten om att talang är ”medfödda gåvor från gud” är en otroligt förlegad syn som hör hemma möjligtvis på 1700-talet. Idag behövs en helt ny och modern definition av begreppet talang!

Min definition av talang är ”en medfödd lätthet att tillägna sig en specifik förmåga eller färdighet”. Men bara för att den inre potentialen finns är det ingen garanti för att individen når en hög nivå. Vi tror ofta att de förmågor vi kategoriserar som talanger upptäcks tidigt om de är medfödda, men idag visar forskningen att väldigt lite är medfött, vilket gör talangbegreppet ännu mer komplicerat att definiera.

Den nya tidens syn på talang är utmanande, inte bara intellektuellt utan även andligt, moraliskt och psykologiskt. Den kräver ett gigantiskt steg i sättet att betrakta vår egen förmåga, den kräver att vi omvärderar våra tillgångar och tillkortakommanden ut ett biologiskt, kulturellt, ekonomiskt och familjestyrt perspektiv. Enligt det gamla arv- och miljöparadigmet är arv något vi inte kan påverka, medan miljö är något vi väljer. Med det nya talangtänket har vi alla idag en chans att påverka vår förmåga och nå vår potential, oavsett vilken miljö vi kommer ifrån eller vilket arv vi har med oss. Det är en spännande tanke!

Forskare har inte hittat några bevis
på att det finns någon medfödd förmåga överhuvudtaget. Ingen är född till kirurg, stjärnadvokat eller investerare, ingen blir framgångsrik utan många timmars hårt arbete, även om du lyckas hitta din medfödda talang. ”10 000 timmarsregeln”, som säger att man intensiv övning i minst 10 000 timmar gör att många kan bli riktigt duktig inom ett område. Talang kan alltså vara medfödd, men din förmåga att dra nytta av dina talanger bygger mycket på din motivation och vilja att göra något av dem.

Här skriver jag mer om talang

Kontakta mig gärna! Charlotte.hagaard@newstart.se

Publicerad: 2012-10-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!