Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Dags att stoppa stafetten

Inte bara stafettläkare, utan även stafettbarnmorskor, stafettsocionomer, stafettandläkare och stafettlärare passerar nu arbetsplatserna. Det är dags att vända trenden.

Publicerad: 2017-09-20

Landstingen har länge åtgärdat personalbrist genom att tillfälligt hyra in personal. De är dyrare än de ordinarie och patienter får möta många nya ansikten. Stafett betyder ju att snabbt lämna över pinnen till någon annan. I medierna talar dock barnmorskor m fl om hur mycket mindre stressade och bättre avlönade de blivit som inhyrda. Det är förståeligt att de ser till att få det så.

Stafetten fortsätter nu in på andra områden. SVT har visat hur kommunernas nota för stafettsocionomer tredubblats på några år. Dyrt även här, en konsult kan kosta ca tre gånger mer än en anställd. Och bristen på kontinuitet är problematisk för hjälpsökande. Sen något år debatteras också stafettlärare. Ska de åka runt och sätta betyg?Nu väntar vi bara på att stafettpoliser ska ta sig an problemområden …

Du&jobbet har i det senaste numret (se länk) visat hur personalomsättningen ökat för två yrken i centrum för diskussionen: Det har under en femårstid blivit ca tre gånger så vanligt att grundskollärare säger upp sig och dubbelt så vanligt att socialsekreterare gör det. Helsingborg, som toppar, tappade var fjärde socialsekreterare under ett år. Varför är det då så svårt att få personal som stannar? Svaret är inte direkt svårgissat: dålig arbetsmiljö med ökande arbetsbörda och bättre lön på annat håll. Det tycks i lägre grad handla om för få utbildade, 38 000 lärare jobbar t ex inte i sitt yrke, enligt Lärarförbundet.

Mer svårförståeligt och oacceptabelt är att dessa dyra nödlösningar med dåliga följder för verksamheten får fortgå. I Jönköping, som låg bäst till i Du&jobbets undersökning, har man bl a satsat på nyanställningar, rejäla lönehöjningar och framöver väntar sjutimmarsdag för handläggare med myndighetsutövning.

Publicerad: 2017-09-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!