Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Dåliga mattekunskaper ett hinder mot Sveriges framtid i teknikbranschen?

Häromdagen diskuterade jag 3D grafik med några studenter. De blev eld och lågor över vad man kan göra med grafik och vilka typer av användningsområden man kan använda den inom. Fantastiskt så många idéer de kom med och hur man kan få nytta och användning av tekniken. När jag gick sen frågade hur de hade tänkt rent programmatiskt framkom det plötsligt att matematiska kunskaper var en central del i programmen som kunde realisera idéerna.

Publicerad: 2012-04-13

Statistiska mätningar som gjorts bland Sveriges 8:e klassare påvisar försämrade resultat både inom matematik och naturvetenskap. Svenska elever i årskurs 8 presterar under EU/OECD-genomsnittet i matematik, och andelen elever som presterar på den mest avancerade nivån har minskat ännu mer. Frågan är då hur vi skall kunna rusta Sverige för framtiden ur teknik och industriperspektiv? Inom en snar framtid kommer hundra tusentals IT, Telekom och medicinföretag vara beroende av tillgången till duktiga och kompetenta medarbetare där höga matematiska kunskaper är ett krav.

Vi är en väldigt innovativ nation som har en hel del idéer inom teknik och vetenskap men frågan är hur vi kommer att stå oss på sikt med tanke på att det blir allt färre elever som är intresserade, motiverade och kunniga i ämnen som behövs i produktifierandet av tekniken. Utan att låta negativ så är det bättre att satsa oss till framgång än att bespara oss ur en kris. Indien lyckades att ta en internationell position inom teknikutveckling genom att målmedvetet satsa på att ha bra utbildning och infrastruktur för IT.

Vad kan vi göra för att svensk industri skall ha tillgång till duktiga och kompetenta medarbetare? En viktig faktor är MOTIVATION, utan motivation kommer man inte speciellt långt. Sverige behöver alltså en skola som motiverar elever och som öppnar upp till nyfikenhet och vidare utforskning. Om vi lyckas att sätta in åtgärder nu och inte vänta med insatser till om några år så har vi en god chans att hitta kompetens i Sverige på sikt.

Publicerad: 2012-04-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!