Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Därför är avtrubbningen så farlig

För de flesta var det som vilken tisdag som helst. Men inte för alla. Tisdagen den 26 september krävde två arbetsplatsolyckor  två liv. En man dog vid en helikopterkrasch när kraftledningar skulle inspekteras, en annan man klämdes till döds på ett bygge. Utöver de personliga tragedierna ingår dessa olyckor i en illavarslande trend. Sedan årsskiftet har 40 personer dött på svenska arbetsplatser, det är nästan lika många som under hela året 2016 och 2015 (45 respektive 44 döda).

Publicerad: 2017-10-02

Man kan fundera på vad som ligger bakom. Är det högkonjunkturen och byggboomen som är orsaken till ökningen? Eller något annat? Jag hoppas att varningsklockorna ringer rejält hos Arbetsmiljöverket.

För egen del hoppas jag att de alltför täta rapporterna om dödsolyckor inte skapar en avtrubbning, ett jaha, så var det dags igen.  För vi måste bli upprörda varje gång det sker, det är upprördheten som gör att man får ork och vilja till att försöka uppnå förändring.

Och en dödsolycka på jobbet får aldrig normaliseras.

Publicerad: 2017-10-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!