Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

De som vet hur man tänker behöver inga lärare

Vad betyder det egentligen att vara ledig, att ha semester?
Jag pratade med en amerikan nyligen som berättade att han var helt förvånad när han kom till Sverige. I USA hade han kanske tre veckor ledigt på ett år. Kanske. Han var förvånad över att här fick han fem eller sex veckor ledigt. Första åren hade det varit svårt att anpassa sig, att inte göra mer än det han själv ville.
Men han var nöjd. Ett stort leende fanns på hans läppar.
” Jag lär mig någonting på att vara ledig. ”

Publicerad: 2010-06-22

Han utvecklade sig.
” Vi människor behöver faktiskt stanna upp ibland och fundera men när vi arbetar är det som ett ekorrhjul. Vi ska hinna det och det. Men det här ( semester ) lär mig eftertanke, att faktiskt fundera på saker – om mig själv och andra – som jag inte ser annars. ”

Och lite kan det faktiskt vara som Gandhi säger:
” De som vet hur man tänker behöver inga lärare. ”

För mycket handlar om just det här. Att vi hela tiden lär oss, oavsett var vi befinner oss i livet eller på vilken plats vi befinner oss. Och just ledigheten är att fylla batterier och komma till eftertanke.
För när vi befinner oss i det där ekorrhjulet är det svårt att stanna till. Det är olika stress – pengar, barn, fritid, arbetskamrater, konflikter – och vi hanterar det väldigt olika. Och kanske skjuter vi det framför oss, istället för att stanna upp och reflektera och lösa.
Och där tror jag faktiskt att ledighet kan vara viktigt.

Om vi använder den till att faktiskt inte ha en massa måsten. Jag vet att många på semester gör upp planer – det blir lika många måsten och stress som i vanliga vardagen ibland ( för man ska hinna med så mycket ) – och att det kan leda till ännu fler konflikter. Men om man för ett ögonblick faktiskt tänker som mannen jag pratade med:
”Jag lär mig någonting på att vara ledig.”
Då kanske semestern, ledigheten, blir lite annorlunda.

Det var en annan person som sade till mig förra veckan:
”Om man upptäckt det yttre – resor, köpt saker, tittat på alla filmer och allt annat – det är då den viktigaste resan börjar. Den inre. Först kanske du måste göra allt det där men till slut inser du att den viktigaste resan har du kvar.”

Rätt klokt sagt och kanske är det sant.

Och kanske är det som mina egna barn sade, nu när det är sommarlov:
” Nu ska jag sova, länge. Ni kan väl vara lite tysta när ni åker. ”

Vad ska ni göra sen då? frågade jag.
” Ingenting, vila. Läsa, vila. Det är ju sommarlov. ”

Och jag tror faktiskt de lär sig någonting av det med.

Publicerad: 2010-06-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!