Dela olika kan vara rättvist
Det behöver inte vara rättvist att behandla alla lika. Rättvisa kan också handla om att behandla människor utifrån deras behov. Kanske finns en rimlig förklaring till det som kan se ut som en gräddfil för någon. Det skriver Elsa Frizell i sin ledare.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2023-04-17
Ekonomin är dålig och vi sätter därför stopp för allt resande i tjänsten. Sa ledningen för bolaget och åkte till London på inspirations-och teambuildningsresa. Min kompis som jobbar på företaget berättar hur arg hon blev och hur hon tappade all motivation till jobbet. Hon som verkligen behövde resa för att kunna lösa sitt uppdrag. En annan bekant berättar att han får sitta hemma och jobba när han vill, medan många av hans kolleger måste vara på plats flera dagar i veckan. Fastän han själv får sitta hemma känns det ändå obekvämt eftersom det inte är rättvist.
Orättvisor kan komma i många skepnader. När jag frågar runt bland vänner och bekanta har var och varannan varit med om händelser på jobbet som de upplevt som orättvisa. Det har varit kurser som man inte fått gå, chefer som firat födelsedagar för en person men inte för en annan och befordran till tjänster som gått till kollegan med sämre kvalifikationer. I varje berättelse gläntas också dörren till känslan hen hade då, ilska, ledsenhet, maktlöshet.
Orättvisor kan onekligen skapa känslor som biter sig fast. Oförrätten liksom bränner i kroppen, svår att skaka av. Och tankarna tenderar att loopa, varv på varv med fortsatt obesvarade frågor.
Forskning visar att det just är svårigheten att släppa orättvisor som gör den skadlig för hälsan. Det hindrar nämligen vår återhämtning. Tankarna på händelsen blockerar den välbehövliga vilan.
Som vid många problem handlar lösningen om tydlighet och att prata om det som skaver. Samtidigt är det där med rättvisa inte helt lätt. Många faktorer spelar in, inte minst att vi alla är olika. Därför behöver inte heller rättvisa vara att behandla alla lika. Det kan också handla om att behandla människor utifrån deras behov. Kanske finns en rimlig förklaring till det som kan se ut som en gräddfil för någon.
Just de rimliga förklaringarna är betydelsefulla för att kunna förstå och gå vidare. Saknas de goda argumenten är det dock hög tid för arbetsplatsen att göra något. Devisen att livet är orättvist stämmer dessvärre i allmänhet, men just faktiska orättvisor på jobbet bör vi kunna få slippa.
Vår reporter Ann Patmalnieks har djupdykt i ämnet organisatorisk orättvisa och intervjuat forskare och experter om varför det är så dåligt för vår hälsa, hur det kan leda till mobbning och hur det kan förebyggas. Läs hela temat i e-tidningen här.
Text : elsa frizell
elsa.frizell@alltomarbetsmiljo.sePublicerad: 2023-04-17
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.