Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Deltid räcker inte

Den som är utan heltidsjobb har ofta svårt att få pengarna att räcka och följderna sträcker sig in i framtiden: pensionen blir lägre och livet osäkrare. Därför har den så kallade hyvlingsdomen väckt uppseende.

Publicerad: 2017-05-04

Deltidsjobb är framför allt en kvinnofråga. Kvinnliga arbetare jobbar allra mest deltid, drygt varannan har det så. Detaljhandeln leder överlägset med 69 procent deltidsanställningar, följt av vård/omsorg och hemtjänst 58 procent och hotell 54 procent, enligt rapporten ”Arbetstider år 2015”.

Det var också ett företag inom handeln, Coop Forum i Örebro, som skar ner arbetstiden för 20 anställda pga arbetsbrist och som en följd hamnade i Arbetsdomstolen (AD). Facket menade att anställningsavtalen inte kunde ändras mot de anställdas vilja, Coop borde i stället ha sagt upp i vanlig ordning. Men AD slår nu fast i en uppmärksammad dom: arbetsgivare kan få skära ner på anställdas arbetstider.

Det har som bekant blivit vanligare att företag utlokaliserar den osäkerhet som skiftande efterfrågan medför till de enskilda individerna. Fler jobbar under förhållanden där de inte kan uppge hur många timmar de räknar med, och fler har osäkra anställningar.

Självbestämmandet har alltså minskat. Mot den bakgrunden är hyvlingsdomen kanske inte oväntad, men ändå anmärkningsvärd.

Vill vi hamna i en mer amerikansk situation, där människor måste ha flera jobb för att klara sig? Hur påverkas ambitionerna om ett arbetsliv med högt i tak, något de flesta vill ha? Vågar skyddsombud säga ifrån om deras arbetstider kan bli nerhyvlade?

Publicerad: 2017-05-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!