Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Den globala byn och internet är amazing

Första gången jag blev positivt överraskad av internet var när jag hade satt upp min första webbplats 1999. Då kom det ett mejl från en svensk psykolog och terapeut, som undrade hur jag använde Leopold Szondis personlighetsteori i mitt personlighetstest. Jag blev positivt överraskad, eftersom det är få psykologer, som behärskar Szondis teori. Kontakten har nu utvecklat sig till ett bra samarbete och dessutom en vänskap.
Nästa positiva händelse var en CEO från ett schweiziskt företag, som hörde av sig. Han ville ha mera information om mina HumanGuide-koncept, som han nu använder löpande sedan 2003 för rekrytering, coaching och teamutveckling. Dessutom var den nya kontakten extra bra, eftersom Szondi-institutet finns i Zürich. På den vägen är det, dvs nätverket växer bra bl a med Szondi, som gemensam nämnare.

Publicerad: 2010-01-26

Samverkan på internet
Jag har även haft en oerhörd nytta av internet, när jag har utvecklat samverkan med min partner i Sao Paulo, Brasilien. Jag träffade henne 1999 på en Szondi-konferens på ett universitet i Belgien. Hon blev intresserad av att göra en brasiliansk version av HumanGuide, dvs översätta till portugisiska. Det hade inte varit ett realistiskt projekt, om inte internet hade funnits. Vi hade varken haft råd eller tid att ses så ofta. Vi ses nu ca en gång per år. I samverkan med henne så förstod jag vitsen med s k smileys, dvs att man lägger till ”känslosymboler” här och var – precis som det är viktigt att visa känslor i ett vanligt möte mellan människor. Likaså att vi då och då skrev om personliga händelser eller reflektioner för att utveckla relationen.
När Skype kom på allvar, så var det intressant att testa vad det gav. Visst var det kul att kunna ses via video ibland, men så stor nytta har vi inte av det. Den största nyttan är att vi har råd att ”ringa” till varandra. Ibland kan det vara bra med video t ex då vi ska visa något. Men självklart ökar närheten i relationen genom videokontakt då och då.

Vi har även haft stor nytta av HumanGuide i vår samverkan, eftersom vi därmed förstod oss på varandras personlighet och dess konsekvenser, genom att vi gick igenom personligheterna ganska omgående. Det gjorde att vi visste varandras starka sidor och riskerna, så att vi bland annat tidigt kunde ta tag i sådant, som skulle kunna leda till en destruktiv konflikt.

Internets nätverk (communities)
Till och från kommer det erbjudanden att gå med i olika nätverk. Det första jag satsade på var den jobbinriktade nätverket LinkedIn, vars syfte är att utveckla sitt nätverk både genom att ta och få kontakt. Samtidigt underlättar det både användning och vård av nätverket.
Facebook var jag lite tveksam till i början, eftersom det finns en hel del ”pladder” där. Hursomhelst så är jag numera med där också. Det gäller dock att göra klart för sig varför man är med och hur man då bör agera. I annat fall finns det risk att internet blir en stor tidstjuv. Här har jag även nytta av principen att jobba i block annars blir det lätt att man plottrar bort sin tid och förlorar mycket tid på s k ställtid. Samtidigt måste jag erkänna att för en soloföretagare utan arbetskamrater på kontoret kan internet även erbjuda många olika sorters arbetskamrater.

Det gäller även att tänka på att det blir balans mellan givande och tagande för att relationer ska utvecklas bra på lång sikt. Dessutom är det viktigt att tänka på sitt varumärke, när man agerar på internet.

Jag ska göra om min webbplats…
Jag har nu insett genom min användning av internet att jag måste göra om min webbplats. Den ska bli ännu mera behovsstyrd. Överhuvudtaget tycker jag att internet har utvecklat vårt samhälle till en bättre dialog och mindre med envägs-kommunikation. Agerar någon bra på internet, så kan det ge ett snabbt och omfattande gensvar, trots att man har små resurser.

Hurra för internet och den globala byn!

Publicerad: 2010-01-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!