Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Det blir bättre redan 2015

Jag ler igenkännande när jag läser Jonas Söderströms blogginlägg om ”ojoxbara” IT-system, alltså sådana suboptimalt fungerande kommunikationssystem som krånglar till det dagliga arbetslivet för många av oss, med mängder av onödig frustration och ilska till följd. Dessutom skulle vi få så mycket mera gjort om datorer, mobiler, skrivare och annan teknisk utrustning fungerade som det faktiskt var tänkt från början – som verktyg för att underlätta vårt arbete. Helst på ett enkel och smidigt sätt, tack.

Publicerad: 2010-10-26

Forskningen visar att teknikstress, d v s stress som orsakas av informationsteknologi, är kopplat till produktivitet. Ju mer teknikstress, desto sämre produktivitet. Teknikstressen har även visats ha samband med försämrat psykiskt välbefinnande.

Tekniska apparater och datorer som inte fungerar som de ska är ytterligare en källa till teknikstress på jobbet. Och IT-system och problem med dessa är en påtaglig del av vår senmoderna arbetsmiljö. Men hav tålamod. Det kan bli bättre redan 2015.

I min jakt efter litteratur om framtidens kontor kom jag över forskningsrapporten Internetframsyn som handlar bland annat om hur utvecklingen av Internet kan påverka vårt framtida arbetsliv. Jag citerar: ”Förbi är den tid då man behövde bekymra sig för krångliga inställningar och förhålla sig till begrepp som brandväggar, TCP/IP och DNS-servrar”. Det låter lovande, speciellt det där med krångliga inställningar. Men rapporten handlar främst om vilka möjligheter framtidens Internet för med sig för utvecklingen av arbetslivet. Och det stavas distansarbete.

Men frågan återstår vad vi kan göra åt krångliga IT-system och trasslande tekniska apparater på jobbet idag och i framtiden. Kommer det någonsin att bli så lekande lätt som i science fiction serien Star Trek som Jonas Söderström skrev om?

 

Publicerad: 2010-10-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!