Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder

Oavsett höger, vänster, fågel, fisk eller mitt emellan har vi något att säga till om angående i sjukförsäkringsdebatten.

Publicerad: 2010-10-12

Problemet uppstår enligt min mening när debatten fastnar på individnivå. Kalle fejkar sjukskrivning och Lotta med cancer måste jobba. Det kommer alltid att finnas ytterligheter. Frågan borde snarare formuleras runt vilken typ av samhälle vill vi leva i och att om hur vi gemensamt ska skapa det. För att exemplifiera vill jag belysa en grupp som ofta hamnar i skymundan.

Enligt ett forskningsprojekt genom Vårdinstitutet beräknar man att det finns mellan 40 000 – 46 000 personer med psykiska funktionshinder som har kontakt med psykiatri eller socialtjänst. Av dessa beräknar man att endast 8 procent (!!!) arbetar på den öppna
arbetsmarknaden. Samma källa konstaterar att nästan 60 procent saknar meningsfull daglig sysselsättning.

Den så kallade arbetslinjen borde inte handla om sjukersättningens vara eller inte vara utan om allas rätt till sysselsättning. Att människans välmående är förknippat med produktivitet, känsla av sammanhang och allt annat förknippat med arbete (i någon form) är konstaterat i tvärvetenskaplig forskning. För till exempel personer med psykiska funktionshinder fyller arbete och meningsfull sysselsättning en viktig funktion. Det kan handla om att bibehålla självkänslan, den sociala funktionen och sitt ekonomiska oberoende.

Om man lyfter problemet från individnivå anser jag även att man kan finna lösningen. Många gånger faller den individuella arbetsträningen på att man inte tagit hänsyn till det viktigaste av allt – arbetsmiljön. Ibland kan de enklaste åtgärder vara avgörande. Arbetsmiljöverket har bland andra sammanställt exempel på möjliga åtgärder. Det kan röra sig om något så banalt som tillgänglighet till och från arbetsplatsen, anpassning av lokalen, möjlighet till handledning eller något särskilt arbetshjälpmedel. Självfallet kan inte dessa exempel vara lösningen i samtliga fall men de skulle kunna filtrera ut ett antal.

Sammanfattningsvis; alla kan bli blöta när det regnar. Vissa klarar sig lindrigt med paraply medan andra behöver heltäckande regnställ. Så är det bara.

Lästips.

Publicerad: 2010-10-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!