Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Det heter inte dagis det heter inte mattant

Då jag precis börjat min anställning i köket på Ekbacken – min nuvarande arbetsplats – blev jag händelsevis intervjuad i en facktidning för restaurangfolk. Skribenten frågade mig bl.a. om hur det var att ha gått från krogkök till att börja jobba på dagis – och jag svarade. Jag svarade att jag trivdes med min nya karriär och att jag uppmuntrade alla kockar jag kände att själv ta det steget, och kände mig sedan rätt nöjd över att ha försökt ge en så trevlig bild av hur det var att ha bytt från krogkök till att börja laga mat för barn.

Publicerad: 2009-09-28

Men nöjd var inte ett ord jag skulle vilja använda om mina kollegor när intervjun kom i tryck. Min chef uttryckte – förhoppningsvis lite skämtsamt – att om jag ville arbeta på ”dagis” kunde det kanske ordnas – det fanns ett hunddagis längre nedåt gatan. Här jobbade vi på förskola!

Några veckor senare var jag inbjuden till något slags köksmöte med andra i stadsdelen och jag kommer inte längre ihåg vad vi diskuterade just då, men något jag kände mig beklämd över var att flera kallade sig själva – och mig – för ”mattant” eller ”husmor”. Jag som i mitt yrke alltid känt mig som, titulerat mig som och varit stolt över att kalla mig ”kock”! Jag försökte få andra av dessa husmödrar och köksbiträden att kalla sig ”kockar” eller ”kokerskor” eller annat enligt den den branschjargong jag lärt mig av de år jag arbetat i restaurangbranschen.

För jag tror att det gör skillnad hur vi ser på oss själva. Att det ger oss olika bild av vårt yrke om vi titulerar oss som ”kock” i stället för ”mattant”. Det signallerar kompetens, professionalism och inte minst yrkesstolthet. Om vi säger ”kallskänka” i stället för ”ekonomibiträde”. Om det nu är så att du lagar mat på din enhet – då ÄR du kock. Gör du bara sallader och smörgåsar – då ÄR du kallskänka! Gör du inget av det – utan bara (som alldeles för ofta nuförtiden) bara serverar maten från bleck och sedan diskar, ja då är du diskare, eller möjligen ”plongeur”.

Jag började med, när mina kollegor till en början (oftast skämtsamt med spelad indignation) påminde mig om att ”det heter inte dagis – det heter förskola” påminna dem om att ”det heter inte mattant – det heter kock!”

Publicerad: 2009-09-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!