Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Det läskiga sättet att jobba smartare

Det verkar finnas många sätt att lära sig leva upp till klyschan ”jobba smartare, inte hårdare”. Du kan betala tusentals kronor för en tvådagarskurs i personlig effektivitet. Det finns böcker och Internetcoacher till ditt förfogande. Och om du inte lockas av något i hela det utbudet, så finns det ju också forskning som visar att en fikapaus är bra för produktiviteten.

Publicerad: 2010-03-23

Hur kommer det sig att alla dessa tips och kurser och forskningsrön handlar om att göra något annat än att… jobba?

Ibland tror jag att vi har byggt en hel industri kring självhjälp för att ge människor en ursäkt för att INTE hjälpa sig själva. Att umgås med sig själv och hjälpa sig själv till en förändring är tydligen något av det läskigaste som finns.

Och samtidigt så enkelt. Här är instruktionen, i fulltext, till den bästa övningen för att jobba effektivare som jag känner till:

Skriv ner allt du gör i en vecka.

Lättare sagt än gjort. Själv fixar jag en dag eller två. Jag klarar en vecka bara om jag fuskar – om jag nöjer mig med att summera tiden eller skriva på ett ungefär. Men att anteckna exakt hur jag använder min tid… där gör jag våldsamt motstånd varje gång jag försöker.

Det räcker i och för sig ofta att iaktta sig själv en liten stund, för att få de insikter man behöver för att jobba smartare.

Pröva, vetja! Vad har du lagt din tid på idag? Hur vill du använda din tid imorgon? Skriv gärna en kommentar här nedanför.

Imorgon kommer jag att skriva om skillnaden mellan proffs och amatörer. Det har (nästan) ingenting med kompetens att göra.

Publicerad: 2010-03-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!